Škoda bude MissionL vyrábět jako třetí model v Boleslavi

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 13. září (zpravodaj ČTK) - Automobilka Škoda Auto bude nový vůz označovaný zatím MissionL vyrábět od příštího roku v hlavním závodě v Mladé Boleslavi vedle Fabie a Octavie. ČTK to na autosalonu ve Frankfurtu řekl mluvčí společnosti Rudolf Dreithaler.

Automobilka v současnosti pracuje na rozšiřování mladoboleslavského závodu. V rámci zvyšování kapacity se má zvednout denní produkce Octavií z 800 na 1200 vozů. Produkce Fabií by měla zůstat na 1200 vozech.

Koncept liftbacku MissionL, který je blízký provedení, které půjde do sériové výroby, měří 4,5 metru a je jen nepatrně menší než Octavia. Jeho kufr pojme více než 500 litrů zavazadel. Pro auto, které má vedle velkého prostoru zaujmout i nízkou cenou, firma počítá se vznětovými i zážehovými motory.

MissionL zaujme panoramatickou střechou se zatmaveným sklem a vystupujícími blatníky, které skrývají 18palcová kola z lehkých slitin. Masku chladiče tvoří charakteristické vertikálně uspořádané lamely. Nad nimi se už modernizované logo značky nenachází v chromované ploše, ale je samostatným prvkem přední hrany kapoty.

Přední světloměry spolu s mlhovými světly evokují tvar čtyřlístku. Směrová světla a světla pro denní svícení jsou integrované do tenké linky ve spodní části hlavních světlometů. Zadní svítilny mají bílou čirou plochu s jemným krystalickým brusem. Jsou lemované červeným koncovým světlem v typickém tvaru písmene C.

Ve vnitřku vozu zaujmou ergonomická sedadla, volant ve dvoubarevném bílo-béžovém provedení, nebo prosvícené textilní potahy ve výplních dveří.

Kdy Škoda představí šestou modelovou řadu v sériové podobě, dosud zástupci automobilky neoznámili. S velkou pravděpodobností to ale bude příští rok na jaře na autosalonu v Ženevě. Na stejné akci zřejmě ukáže i sedmou modelovou řadu v podobě mini vozu z koncernové platformy New Small Family, který se má vyrábět v Bratislavě. Premiéru na českém trhu by si auto mělo odbít ještě letos na přelomu října a listopadu. Do konce roku by pak mělo přijít na domácí trh.

Škoda chce od příštího roku v dalších dvou až třech letech představovat každých šest měsíců nový vůz. Pro nejbližší dobu se hovoří například o třetí generaci Octavie a o novém rodinném velkoprostorovém autě.

Výroba MissionL ve specifickém provedení sedan odstartuje letos v Indii, v příštím roce bude následovat Evropa a Rusko a o rok později Čína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK