Klíčové rozvojové země zvažují nákup evropských dluhopisů

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo 13. září (ČTK) - Skupina klíčových rozvojových států známých pod zkratkou BRICS uvažuje o nákupu evropských dluhopisů, aby pomohla eurozóně překonat dluhovou krizi. Píše to brazilský list Valor Economico, podle něhož by rozhodnutí mohlo padnout už 22. září ve Washingtonu, kde se bude konat podzimní zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB).

Skupina BRICS zahrnuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. V posledních letech tyto mladé tržní ekonomiky patří k tahounům globálního růstu, postupně ale narůstá i jejich politický vliv. Pokud se informace brazilského listu potvrdí, bude to zřejmě poprvé, co mladé tržní ekonomiky pomáhají z problémů vyspělé části světa.

List ale upozorňuje, že záměr je teprve v rané fázi a zmíněné země spolu na toto téma ještě nevedou žádný konkrétní dialog. Je prý také možné, že nákupy dluhopisů se nakonec omezí pouze na ty evropské země, jejichž finanční situace není v úplně katastrofálním stavu.

Výroční zasedání MMF a SB začíná příští týden, kdy bude zveřejněn také aktualizovaný výhled světové ekonomiky. V rámci jednání se sejdou ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí BRICS.

Dluhová krize v eurozóně už více než rok otřásá finančními trhy. Potíže začaly v Řecku, které od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc od MMF a evropských partnerů. Tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč) ale nestačí a členové eurozóny už se dohodli, že Řecko dostane další úvěr v objemu 109 miliard eur.

V posledních dnech nervozita na trzích vrcholí kvůli spekulacím, že Řecko by mohlo vyhlásit platební neschopnost. Jednou z možností je i jeho odchod z eurozóny. Oficiální místa v Řecku i v klíčových zemích v eurozóně tyto úvahy odmítají a naopak tvrdí, že rozpad eurozóny nehrozí.

Brazilský list neuvedl zdroj svých informací. Centrální banky v Brazílii a Jihoafrické republice zprávu listu nepopřely, odmítly ji ale jakkoli komentovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK