Škoda Auto čeká růst prodeje, bude vyrábět nový vůz v Boleslavi

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 13. září (ČTK) - Automobilka Škoda Auto letos očekává dvouciferný růst prodeje. Proti loňským 762.000 aut plánuje letos zvýšit prodej na nejméně 840.000 vozů. Vyplývá to z prohlášení předsedy představenstva Winfrieda Vahlanda na autosalonu ve Frankfurtu. Automobilka rovněž uvedla, že bude nový vůz označovaný zatím MissionL vyrábět od příštího roku v hlavním závodě v Mladé Boleslavi vedle Fabie a Octavie.

Koncept liftbacku MissionL, který je blízký provedení, jež půjde do sériové výroby, měří 4,5 metru a je jen nepatrně menší než Octavia. Jeho kufr pojme více než 500 litrů zavazadel. Pro auto, které má vedle velkého prostoru zaujmout i nízkou cenou, firma počítá se vznětovými i zážehovými motory.

Mateřská společnost Volkswagen ve Frankfurtu poprvé předvedla nový mini model up!, který se má vyrábět spolu s novou nejmenší Škodou v závodu VW v Bratislavě. Škoda chce na českém trhu začít prodávat sesterský vůz z rodiny New Small Family ještě do konce letošního roku. Představí jej na přelomu října a listopadu.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. V letošním roce plánuje firma zvýšit prodej na rekordních osm milionů vozů.

Ambiciózní plány má také její luxusní divize Audi. Ta chce v letošním roce překonat v prodeji konkurenta Mercedes-Benz, kterého vlastní automobilka Daimler, a stát se tak dvojkou na trhu s luxusními vozy. Generální ředitel Audi Rupert Stadler uvedl, že divize chce letos zvýšit prodej na 1,3 milionu vozů z loňských 1,1 milionu.

"Překonáme v letošním roce Mercedes a posuneme se z pozice tři na pozici dvě," prohlásil Rupert. Největším výrobcem luxusních automobilů na světě je společnost BMW.

Volkswagen nedávno odložil fúzi s holdingovou firmou Porsche SE, která je většinovým vlastníkem výrobce sportovních vozů Porsche AG. Generální ředitel Porsche AG Matthias Müller dnes ale ve Frankfurtu uvedl, že Volkswagen zřejmě využije své opce a převezme přímo Porsche AG.

Volkswagen již dříve koupil v Porsche AG 49,9 procenta akcií za zhruba 3,9 miliardy eur (96 miliard Kč). Od roku 2013 může podle agentury DPA využít své opce k nákupu dalších akcií a získat úplnou kontrolu nad Porsche AG.

Jihokorejská automobilka Hyundai dnes ve Frankfurtu představila novou generaci modelu i30, jejíž výrobu začátkem příštího roku spustí ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Pětidvéřový hatchback byl, stejně jako jeho předchůdce, kompletně vyvinutý v Evropě a je určený pro evropské zákazníky.

První generace i30 se v Nošovicích vyrábí od listopadu 2008. Hatchback nižší střední třídy je v současnosti na českém trhu čtvrtým nejprodávanějším vozem ve svém segmentu a konkuruje například VW Golfu nebo modelu cee'd sesterské korejské značky Kia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK