MMF Bělorusku další pomoc neposkytne, nejprve chce změny

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Minsk 13. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) zatím Bělorusku žádnou novou finanční pomoc neposkytne. Minsk prý nejprve musí uvolnit kurz, zpřísnit měnovou a fiskální politiku a zpomalit růst mezd. Řekl to šéf mise fondu v Bělorusku Chris Jarvis. Minsk v červnu avizoval, že chce od měnového fondu stabilizační úvěr ve výši až osm miliard dolarů (až 143 miliard Kč).

"Výkonná rada musí vidět, že úřady jsou odhodlány (k reformám), než bude možné zahájit nový program," řekl Jarvis novinářům. "To znamená, že další kroky, které úřady podniknou v nejbližších týdnech, bude velmi důležité," dodal.

Měnový fond pošle do Minsku novou misi, která tam bude působit od 5. do 17. října. Úkolem mise bude posoudit, jak země pokračuje v reformě své měnové a fiskální politiky. Předchozí mise letos v červnu došla k závěru, že Bělorusko nepředložilo věrohodný plán hospodářského rozvoje.

"V současné době není dostatečný konsensus v klíčových otázkách měnové a kurzové politiky, aby bylo možné dohodnout se na dalším programu," píše se ve sdělení fondu.

Bělorusko se potýká s vysokým deficitem běžného účtu, v květnu bylo nuceno o 36 procent devalvovat měnu a kromě toho se snaží najít finance, s nimiž by se dostalo z potíží. V nich se země ocitla hlavně vinou vlády, která před loňskými prezidentskými volbami začala nezřízeně utrácet, aby si naklonila voliče.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK