Pražská burza na rozdíl od evropských lehce prohloubila ztráty

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Pražská burza na rozdíl od evropských trhů, kde dnes zavládl mírný optimismus, lehce prohloubila výrazné pondělní ztráty. Hlavní index klesl proti pondělku o 0,05 procenta na 946,6 bodu. Nejvíc ztratily akcie pojišťovací skupiny VIG a telekomunikačního operátora Telefónica. Nejvýrazněji naopak stouply cenné papíry technologické firmy KIT digital, mediální CME a těžařské NWR, vyplývá z výsledků burzy.

"Evropské akcie se v úterý odpoutaly od dvouletých minim. Ráno sice trhy několikrát změnily směr, ale odpoledne jasně převládli kupující. Mírný optimismus se naopak neudržel na pražském trhu," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Podle něj zejména finanční sektor pozitivně reagoval na slib německé kancléřky Angely Merkelové, že nenechá Řecko nekontrolovaně zbankrotovat. "Ačkoli tím de facto možnost bankrotu jihoevropské země připustila, stačilo to k pozastavení poklesu bankovních titulů. Příznivý dopad na trhy mělo také oznámení, že italská vláda jedná s Čínou o možných investicích v zemi, nikoli však do vládních dluhopisů. Příliv investic by přesto Itálii, jíž nejen kvůli schváleným úsporám hrozí návrat recese, pomohl," doplnil Adamkovič.

V Praze zakončily seanci bankovní emise protichůdně. Zatímco akcie Komerční banky posílily o 0,47 procenta na 3215 korun, akcie Erste Group Bank v závěru ztratily 0,40 procent na 504 korun.

Nejvíce dnes ztratily akcie VIG, a to 2,50 procenta na 662 korun. Nedařilo se také akciím Telefóniky, uzavřely levnější o 1,29 procenta na 382 korunách. Největší růst si dnes naopak připsaly akcie technologické KIT digital, a to 3,45 procenta na 180 korun.

Výrazně se dařilo akciím CME, které podle Adamkoviče podpořila zpráva, že finanční ředitel v pondělí přikoupil 20.000 akcií společnosti. CME si polepšila o 1,87 procenta na 180 korun.

Z velkých emisí si zisky připsaly také energetické akcie NWR a ČEZ. Cenné papíry NWR stouply o 1,67 procenta na 153,01 koruny a ČEZ vzrostl o 0,54 procenta na 750 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK