Produkce řepky v EU příští rok asi klesne na čtyřleté minimum

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Hamburk 13. září (ČTK) - Produkce řepky olejky příští rok v zemích Evropské unie klesne na čtyřleté minimum a bude se pohybovat kolem 18,7 milionu tun. Předpověděla to dnes německá analytická společnost Oil World. Unie tak podle ní bude více závislá na dovozu, a to hlavně z Ukrajiny, Austrálie a Kanady.

Letošní sklizeň řepky dosáhla zhruba 20,3 milionu tun. Oil World předpokládá, že proti letošní sklizni produkce řepky v nadcházející sezoně klesne o téměř osm procent.

"Odhadujeme, že dovoz řepky olejky v sezoně červenec 2011 až červen 2012 vzroste na 3,2 milionu tun. Největším dodavatelem se stane Austrálie, Ukrajina klesne na druhé místo," uvádí Oil World. V právě skončené sezoně Evropská unie dovezla 2,65 milionu tun řepky. Nárůst v příštím roce se tak bude pohybovat kolem 21 procent.

Problematický vývoj analytici čekají v Německu, které patří v rámci EU největším producentem řepky. V nadcházející sezoně se v Německu sklidí jen asi 4,1 milionu tun plodiny, což bude proti letošku propad zhruba o 28 procent. V Polsku má produkce řepky činit asi 1,6 milionu tun, což by bylo o 260.000 tun méně, než činí oficiální předpověď.

Naopak pro Kanadu analytici Oil World odhad sklizně zvýšili asi na 13,5 milionu tun. Díky tomu bude Kanada schopna i více vyvážet.

Řepka se mimo jiné používá pro výrobu methylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK