Evropské akcie se odpoutaly ode dna, zájem byl o banky

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. září (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě zastavily pokles a jejich hlavní index se odrazil od zhruba dvouletého dna. Značný zájem byl o banky, které ale v předchozích dnech ztrácely nejvýrazněji. Náladu na trhu ale kazí výsledek aukce italských státních dluhopisů, který ukázal růst úroků na nová maxima.

Panevropský index FTSEurofirst 300 přidal 9,45 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,06 procenta na 900,43 bodu. Během dopoledne přitom ještě pokračoval v poklesu a dostal se až pod hranici 879 bodů, kde byl naposledy v polovině roku 2009.

Ode dna se odpoutaly hlavně bankovní tituly, které jsou pod prodejním tlakem už asi sedm měsíců. Za tu dobu jejich souhrnný index klesl zhruba o 50 procent. Analytici nicméně upozorňují, že může jít pouze o technickou korekci, po které se pokles může obnovit.

"Navzdory dnešnímu růstu jsou grafy (technické analýzy) ve střednědobém výhledu pro indexy stále negativní. O tom není pochyb," myslí si analytik společnosti TradingSat Vincent Ganne. Otázkou podle něj není, zda indexy klesnou na dno z března 2009, ale kdy se tak stane. Může to prý být za dva týdny, ale také až v prosinci.

Z jednotlivých bank prudce vzhůru vyrazila francouzská Société Générale, jejíž akcie přidaly téměř 15 procent na 17,90 eura. Stále ale zůstávají hluboko pod hodnotami, kde byly na začátku roku. Například v srpnu se kurz těchto akcií po vlně spekulací o finančních problémech ústavu propad asi o 20 procent, ale stále se držel nad 20 eury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK