Deficit amerického rozpočtu v srpnu přesáhl 134 miliard dolarů

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. září (ČTK) - Deficit federálního rozpočtu Spojených států v srpnu činil 134,15 miliardy dolarů (asi 2,4 bilionu Kč), což je podle tamního ministerstva financí výrazně více než před rokem. Za růstem jsou ale především účetní důvody; jednak plánované přesuny plateb, částečně ale i jednorázové změny. Deficit za prvních 11 měsíců fiskálního roku, který končí v září, činil 1,234 bilionu dolarů (asi 22,2 bilionu Kč). To je proti stejnému období loni mírný pokles.

Bílý dům 1. září předpověděl, že deficit v tomto fiskálním roce vystoupí na 1,316 bilionu dolarů. Loňský deficit činil 1,293 bilionu USD. Letošní rok je už třetí v řadě, kdy se deficit vyšplhal nad bilion dolarů. Do roku 2009 se této hranici ani nepřiblížil. Znamená to, že Kongres a Bílý dům teď mají o další důvod víc, aby se dohodly na dlouhodobém plánu snižování výdajů.

Když se vezme v úvahu srpnový deficit, pak by podle Rozpočtového výboru Kongresu (CBO) vycházelo, že deficit za celý fiskální rok dosáhne asi 1,28 bilionu dolarů. Byl by tudíž zhruba stejný jako loni, ale nižší než v roce 2009, kdy vystoupil na rekordních 1,41 bilionu dolarů.

Spojené státy jsou nyní pod značným tlakem, aby snížily zadlužení. První varování dostaly od mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, která jim na začátku srpna odebrala nejvyšší možný rating a o jeden stupeň jej snížila. Hlavním důvodem nicméně nebylo samotné zadlužení, ale neschopnost politiků dohodnout se na jasně formulovaném a věrohodném plánu snižování dluhu.

Snížení ratingu zpravidla provází růst nákladů na obsluhu dluhu, neboť země s nižším ratingem je na finančních trzích vnímána jako méně kvalitní dlužník. To se ale v případě Spojených států nestalo. Potíže v eurozóně a některé další faktory způsobily, že o americké státní dluhopisy je enormní zájem, takže náklady na obsluhu amerického dluhu dokonce klesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK