Hyundai v pondělí v Nošovicích zahájí výrobu na tři směny

14.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 14. září (ČTK) - Automobilka Hyundai v Nošovicích spustí v pondělí 19. září třetí směnu. Nabrala pro ni 800 nových lidí a její subdodavatelé v kraji dalších 1200. ČTK to dnes oznámil mluvčí firmy Petr Vaněk.

Nošovický závod podle něj přejde na třísměnný provoz kvůli zvyšující se poptávce po vozech Hyundai. "Původně se spuštění třetí směny plánovalo na 1. října, nakonec bylo rozhodnuto zahájit třetí směnu o dva týdny dříve," sdělil Vaněk.

Nynější dvě směny automobilky vyrábějí 66 aut za hodinu. Třetí směna se k tomuto výkonu má dopracovat postupně, začínat bude zhruba na 40 vozech. Plná výroba, na kterou závod postupně najíždí, bude 300.000 automobilů ročně, ovšem není jisté, jestli toho dosáhne už v příštím roce.

Třetí směna Hyundaie podle Vaňka vytvořila během dvou měsíců v regionu v součtu nových zaměstnanců samotné automobilky a jejich subdodavatelů 2000 nových pracovních míst. "Celkově zaměstnává závod Hyundai a jeho subdodavatelé v regionu na 10.000 lidí, z nichž 95 procent představují občané České republiky, obyvatelé Moravskoslezského kraje," uvedl mluvčí Hyundaie.

Jednotlivé směny se budou od pondělka střídat v týdenním intervalu v cyklu ranní - noční - odpolední. "Víkendy nadále zůstanou volné," uvedl Vaněk s tím, že dosud se směny střídají v týdenním cyklu ranní - noční. Hyundai zahájila v Nošovicích výrobu v roce 2008 a tehdy vyráběla na jedné ranní směně. Druhá směna byla spuštěna v září 2009.

"Pracovní týden bude začínat v pondělí v 06:00 a končit v sobotu v 06:00 po noční směně. V rámci osmihodinové pracovní doby budou dvě desetiminutové přestávky na odpočinek a uprostřed směny pětadvacetiminutová pauza na hlavní jídlo," sdělil Vaněk. Doplnil, že novému pracovnímu cyklu se přizpůsobí i stravování v kantýnách nebo jízdní řady autobusů, které dopravují zaměstnance do práce a z práce.

V minulém roce vytvořil nošovický závod Hyundai podle finančních výsledků mateřské společnosti zisk 110 milionů dolarů, tedy zhruba 1,9 miliardy korun. V Nošovicích je první evropský závod koncernu Hyundai, firma jej vybudovala, aby mohla lépe zásobovat evropský trh. Nedávno otevřela druhý závod v Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK