Srpnové makrostatistiky: Volných pracovních míst přibývá, na jak dlouho?

15.09.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Srpnová inflace zůstala na 1,7 %, růst cen se však domácností dotýká na citlivých místech. Nezaměstnanost vykázala rovněž stejnou úroveň jako v červenci, a to 8,2 %.

Srpnové statistiky přinesly rozkol v názorech analytiků: Jsou aktuální povzbudivá čísla předzvěstí dobrého konce roku, nebo jsou naopak posledním slunečním paprskem před bouřkou?

Rafička inflace ukázala podle Českého statistického úřadu hodnotu 1,7 %. Vyjádřeno meziročním přírůstkem spotřebitelských cen, zůstala stejná jako v červenci. Meziměsíčně klesly spotřebitelské ceny o 0,3 %.

Míra nezaměstnanosti, od začátku roku 2011 klesající z 9,7 %, zůstala na 8,2 %. V tomto roce jsme lepší výsledek viděli akorát v červnu, a to 8,1 %.


Ceny se drží nízko

 

"Ve srovnání s minulým rokem je cenová hladina vyšší hlavně kvůli potravinám, pohonným hmotám cenám spojeným s bydlením," poznamenal Tomáš Vlk z Patria Finance. Meziměsíčně táhly cenový index dolů především potraviny, kde ceny klesly oproti červenci o 1,4 procenta. Zde působil hlavně sezónní pokles zeleniny a ovoce. Zlevňovaly také výrobky v oblasti vybavení domácnosti (-0,3 %) a mírně i alkohol a tabák. Naopak po červencových slevách opět vzrostly ceny oděvů a obuvi (+0,4 %), zdražovaly také výrobky ve skupině péče o zdraví a náklady spojené s dopravou.

"Na inflaci mají potraviny dvojí vliv. Výrazně rostou ceny pečiva, až o třetinu, což způsobují zejména ceny na světových trzích. Pro spotřebitele je ale pozitivní, že letošní sklizeň obilí zcela překonala jak loňské výsledky, tak i letošní odhady statistiků. Díky tomu cena obilí v tuzemsku klesne, a dolů tedy půjdou i ceny pečiva. Naopak zelenina a ovoce už několik měsíců meziročně zlevňují, protože loňské vysoké ceny způsobila špatná úroda a částečně ji zničily také záplavy," doplnil téma Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

"Vývoj spotřebitelských cen lze hodnotit jako velmi umírněný, bez výrazných inflačních tlaků. Do konce roku lze očekávat stagnaci míry inflace na současných hodnotách," uzavřel Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ.

Graf: Vývoj míry inflace v ČR za předešlých 12 měsíců

inflace_srpen.jpg

 

Zdroj: Český statistický úřad


Kam půjde nezaměstnanost?


Počet volných míst vzrostl na 40.758, což je o 1.860 více než v minulém měsíci a o 4.191 víc než před rokem. Zároveň poklesl i počet uchazečů o volné pracovní místo. "Stejná míra nezaměstnanosti se projevila rovnoměrně v republice, a proto jednotlivé úřady práce nebyly náhle zavaleny novými žadateli. I přes stagnaci se firmy nenechaly strhnout vlnou obav z  další možné krize, kterou vyvolaly země na periferii eurozóny svými přerostlými dluhy," komentoval situaci Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Jak vidí analytici další vývoj nezaměstnanosti? "Domácí poptávka je slabá. Reálný růst mezd je velmi pozvolný a výrazně omezuje spotřebu domácností. Podzim navíc pravděpodobně přinese nárůst počtu absolventů na úřady práce a ukončí většinu sezonních prací. Všechny výše zmíněné důvody tak hovoří ve prospěch postupného nárůstu nezaměstnaných. V zimním období by se míra nezaměstnanosti mohla přiblížit hranici 9 %," předpovídá Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ.

Tomáš Vlk z Patria Finance je však více optimistický: "Na jedno volné místo připadá necelých 12 uchazečů, začátkem roku to bylo přes 18. Červencová data z průmyslu ukázala, že zde vznikají nová místa a nabírají se pracovníci i přes zpomalování růstu. To vytváří prostor pro další lehký pokles nezaměstnanosti v podzimních měsících. Z české ekonomiky už jsme dostali řadu signálů zpomalení a také výhled se zhoršil, na čemž se podepsal vývoj v eurozóně. Trh práce je ale tou částí ekonomiky, která za vývojem produkce zaostává. Ještě nějaký čas tedy odsud můžeme dostávat relativně dobrá čísla. Předpokládáme, že se sezónně očištěná míra nezaměstnanosti bude ve zbytku roku držet blízko 8 procent."

Graf: Vývoj míry nezaměstnanosti v ČR za předešlých 12 měsíců

u_srpen.jpg

Zdroj: MPSV

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU