Říman v ČT: Martin Roman skončil ve vedení společnosti ČEZ

15.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Martin Roman dnes odstoupil z funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva energetické společnosti ČEZ, dozorčí rada jeho rezignaci přijala. Roman se zároveň stal novým šéfem dozorčí rady, řekl České televizi předchozí šéf rady Martin Říman (ODS). Novým generálním ředitelem společnosti ČEZ by měl být zvolen zřejmě současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Podle mluvčího vlády Jana Osúcha skončil Roman v čele společnosti ČEZ na vlastní žádost. Dnes to ČTK potvrdil také ministr financí Miroslav Kalousek. "Akcionářská práva v ČEZ vykonává ministr financí. Kdybych tento krok nepokládal za správný, nestal by se. Mohu potvrdit, že důvodem (odchodu Romana z postu generálního ředitele ČEZ) byla vlastní žádost," uvedl Kalousek.

Roman působil v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti ČEZ od roku 2004.

ČEZ je největší energetickou společností v České republice a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard Kč a jeho většinovým akcionářem je stát. Ten ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Firma v letošním prvním pololetí vykázala zisk před zdaněním 31,67 miliardy korun a výnosy 103,55 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK