Co týden dal?

16.09.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Událostí týdne na bankovním trhu bylo bezesporu odtajnění produktové nabídky nové Air Bank. Vody ale rozčeřilo i prohlášení ministerstva financí o tom, že objednávky na státní dluhopisy začne přijímat již 3. října.    

Posledních 7 dní ve světě

  • Řecko zacpe díru v rozpočtu mimořádnou daní z realit. Vláda se na zasedání dohodla na nové dani, která jí má pomoci ke snížení rozpočtového schodku a získání dalších peněz ze záchranného úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.
  • Zadlužení Evropské unie v příštím roce stoupne na 83,3 procenta HDP. Odhadla to Evropská komise ve zprávě o stavu veřejných financí v eurozóně. Upozornila také, že v roce 2007 to bylo o více než 20 procentních bodů méně. Podle tzv. maastrichtských kritérií nesmí zadluženost země přesáhnout 60 procent HDP.
  • Evropská centrální banka těsně před nečekanou rezignací člena své výkonné rady Jürgena Starka urychlila svůj kontroverzní nákup státních dluhopisů zadlužených zemí eurozóny. V týdnu od 1. do 7. září za ně utratila 14 miliard eur (zhruba 343 miliard Kč), což je víc, než se očekávalo. Za rok a čtvrt, co banka dluhopisy nakupuje, už za ně utratila asi 143 miliard eur.
  • Výnos pětiletých italských dluhopisů stoupl na nový rekord. Itálie tak musí za své půjčky platit mnohem více, což posiluje obavy o zdraví třetí největší ekonomiky eurozóny. Italské ministerstvo financí prodalo dluhopisy za celkem 6,485 miliardy eur (159 miliard Kč), z toho 3,865 miliardy eur tvořily dluhopisy se splatností pět let.
  • Americké technologické firmy Intel a Google vytvářejí partnerství, jehož smyslem je optimalizovat budoucí verze mobilního softwaru Android a pomoci Intelu jakožto výrobci počítačových čipů rychleji se chytit na trhu smartphonů. Platforma Android, kterou na trh uvedl právě internetový obr Google, zaznamenala raketový nástup a nyní má mezi konkurencí velmi silné postavení.
  • Portugalsko by mělo do konce roku splnit své rozpočtové cíle a mělo by být schopno se vrátit na dluhopisový trh v roce 2013. Uvedl to Mezinárodní měnový fond v první analýze plnění úsporného programu Portugalska. Fond již tento týden oznámil, že uvolní téměř čtyři miliardy eur (98,3 miliardy Kč) ze záchranného úvěru v celkové výši 78 miliard eur, který Portugalsko získalo od MMF a Evropské unie. Zpráva však rovněž varuje, že Portugalsko by mohly ohrozit další otřesy na trzích kvůli Řecku. 
  • Americká sociální síť Facebook vstoupí na burzu asi až koncem roku 2012. Informuje o tom server Financial Times, který se odvolává na své zdroje. Na trzích se přitom očekávalo, že investoři si budou moci akcie Facebooku koupit už na jaře. Primární emise akcií Facebook je jednou z nejočekávanějších událostí a zřejmě bude patřit i k největším na světě. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Loterijní daň by mohla v Česku začít platit už od ledna příštího roku, přičemž ročně posílí příjmy státního rozpočtu o sedm až osm miliard korun, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj je ale nutné zkrátit legislativní lhůty, aby poslanci a senátoři mohli novelu ještě do konce letošního roku schválit.
  • Schodek běžného účtu platební bilance se v červenci prohloubil na 12,8 miliardy korun z červnových 8,3 miliardy korun. Výsledek byl ovlivněn schodkem bilance výnosů a běžných převodů. Bilance zboží a služeb byla aktivní, oznámila Česká národní banka. Běžný účet platební bilance je souhrnem všech ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.
  • Škoda Auto večer před zahájením frankfurtského autosalonu poprvé představila koncept nového vozu nazvaného MissionL, který vyplní mezeru mezi Fabií a Octavií. Kompaktní liftback by měla automobilka začít dodávat na trhy v Evropě, Rusku, Číně a Indii v příštím roce. Ještě letos by se měl v Indii začít vyrábět odvozený model v provedení sedan určený pouze pro tamní trh.
  • Do výběrového řízení na prodej Sazky se přihlásily tři subjekty. Jména zájemců budou zveřejněna až po vyhlášení vítěze tendru insolvenčním správcem, uvedla mluvčí insolvenčního správce Sazky Lenka Tichá. Podání společné přihlášky již dříve potvrdily PPF s KKCG, závazně se přihlásil také Synot Holding. Jediným rozhodujícím kritériem je kupní cena, Sazku získá ten, kdo dá nejvíce.
  • Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF finančníka Petra Kellnera zahájí ostrý provoz a začne nabízet služby klientům 1. listopadu. Během prvního roku činnosti chce banka získat 70.000 klientů. Dosud banka uváděla, že zahájí provoz na přelomu září a října.
  • Pilotní emisi státních dluhopisů pro občany vydá ministerstvo financí 11. listopadu. Objednávky bude přijímat od 3. října do 1. listopadu. Koupit dluhopisy budou moci občané na pobočkách ČSOB, České spořitelny a Komerční banky. MF nabídne tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Dluhopis bude mít hodnotu jedné koruny, minimální objednávka bude 1000 korun.
  • Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček v červenci klesl na 6,24 procenta z červnových 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou.

     

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Přijetí eura - ano či ne?

Prezident Václav Klaus chce pro Česko trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Co si myslíte vy o jeho přijetí? Má vůbec euro s ohledem na současnou situaci nějakou budoucnost?

                                             

Anketa

Evropská unie by podle Nizozemské vlády měla v reakci na dluhovou krizi vytvořit post tzv. "rozpočtového cara". Ten by měl mít pravomoc rozhodnout, zda by měla být nějaká země vyloučena z eurozóny. Souhlasíte s tímto názorem?

  • Ano, pokud země nedodržuje pravidla měla by být vyloučena - 90 %
  • Ne, eurozóna by měla držet pohromadě - 10 %

 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU