ČR podepsala dohodu s Guernsey o výměně daňových informací

20.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Česká republika a vláda ostrova Guernsey uzavřely dohodu o výměně informací v daňových záležitostech. Dohoda vstoupí v platnost po schválení parlamentem a podpisu prezidenta. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Podle MF jde o podpis páté z řady dojednaných dohod o výměně informací, které umožní tuzemským správcům daně získávat informace významné pro účely správy daní a vyšetřování daňové trestné činnosti.

Na základě těchto smluv může ČR získat informace potřebné pro správu daní, tedy zejména možnost prověřit, zda příjem nebo majetek Čechů nebo tuzemských firem byl řádně zdaněn.

"Daňové smlouvy mezi Českou republikou a jurisdikcemi s preferenčním daňovým režimem budou mít pozitivní dopad na naše veřejné rozpočty, protože snižují prostor pro daňové úniky," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Ostrov Guernsey leží v Lamanšském průlivu mezi pobřežím Francie a Británie a spolu s několika dalšími menšími ostrovy, představuje britskou korunní dependanci. Má vlastní měnu, zákony a parlament s rozsáhlou autonomií.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK