Studie Visa: Objem šedé ekonomiky v ČR činí zhruba 500 miliard Kč

21.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. září (ČTK) - Objem šedé ekonomiky v poměru k hrubému domácímu produktu činí v Česku 17 procent, tedy přes 500 miliard korun. Vyplývá to ze studie karetní asociace Visa Europe vypracované ve spolupráci se společností A.T. Kearney. ČR má podle studie "The Shadow Economy in Europe, 2010" nejlepší výsledky ze členských států Evropské unie z východní Evropy, ale stále zaostává za zeměmi západní Evropy. Celkový objem šedé ekonomiky v Evropě se odhaduje na dva biliony eur (49,8 bilionu Kč).

Objem šedé ekonomiky k hrubému domácímu produktu v jednotlivých státech Evropy se podle studie pohybuje od osmi procent ve Švýcarsku a Rakousku až po 33 procent v Bulharsku. V rámci celé EU činí poměr 20 procent. Podle studie přitom ve snižování objemu šedé ekonomiky pomáhá trh elektronických plateb. "Podporou elektronických plateb a každoročním zvyšováním jejich počtu o desetinu lze velmi jednoduše a účinně v horizontu čtyř let snížit objem šedé ekonomiky o čtyři až šest procent," uvedl regionální manažer asociace Visa Europe pro Českou republiku Miloslav Kozler.

Čech učiní podle studie za rok průměrně 105 elektronických transakcí. Státy s nejbujnější šedou ekonomikou jako Bulharsko a Rumunsko mají průměrný počet transakcí ve výši pouhých devět, respektive 13 plateb na obyvatele za rok. Na opačném pólu žebříčku boje s šedou ekonomikou je Rakousko, kde každý občan za rok průměrně uskuteční 265 elektronických plateb. Zemí s největším průměrným počtem transakcí na občana za rok je Finsko s 333 platbami, ve Švédsku je to 308 a v Nizozemsku každý občan zaplatí elektronicky za rok celkem 304krát.

Typicky se šedá ekonomika podle studie projevuje existencí několika pracovních poměrů zároveň, prací bez platné pracovní smlouvy nebo vyplácením v hotovosti bez vystaveného dokladu. Nejvíce problematické sektory jsou doprava, pohostinství, ubytovací služby, stavebnictví a služby. Z konkrétních pracovních činností to jsou malířství pokojů, hlídání dětí, soukromé vyučování a zdravotnické služby a dokonce i příprava webových stránek. "Jedním z hlavních důvodů je, že se v těchto odvětvích více platí prostřednictvím hotovosti," uvádí studie.

"Pokud srovnáme situaci v různých zemích, opatření snižující šedou ekonomiku jsou většinou namířena hlavně proti ´práci na černo´. Podstatně vyššího účinku však lze dosáhnout tím, že se soustředíme na řádnou registraci plateb u obchodníků," uvedl viceprezident společnosti A.T. Kearney Jiří Steif.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK