Pojišťovací trh Lloyd´s utrpěl kvůli katastrofám těžkou ztrátu

21.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. září (ČTK) - Britský pojišťovací trh Lloyd's of London utrpěl v prvním pololetí těžkou ztrátu 697 milionů liber (téměř 20 miliard Kč) proti zisku 628 milionů liber o rok dříve. V důsledku série rozsáhlých přírodních pohrom v čele s březnovým zemětřesením a vlnou cunami v Japonsku bylo pololetí z hlediska pojistných nároků nejnákladnější za celých 233 let historie Lloyd's, sdělila dnes organizace.

Trhu Lloyd's se za pololetí sešly nároky v celkové sumě 6,7 miliardy liber. Z toho kvůli následkům katastrof má být vyplaceno 2,7 miliardy liber, což je více než desetinásobek průměrné pololetní hodnoty nároků u Lloyd's.

Lloyd's uvedl, že má dostatek finanční síly, aby se dokázal vypořádat s možnými dopady dalších velkých nároků na odškodnění, které by ještě letos mohly přijít. Jeho ústřední kapitálové rezervy vzrostly meziročně o deset procent na 2,56 miliardy liber.

Výsledek celého roku bude záviset hlavně na tom, zda další výraznější škody přinese nynější sezona hurikánů v Severní Americe, která trvá do listopadu. Ta je sice velmi aktivní, avšak až na hurikán Irene, který bude pojišťovny stát 5,5 miliardy dolarů, zatím americkou pevninu nic velkého nepostihlo.

V prvním pololetí světové pojišťovny zasáhlo vedle katastrofy v Japonsku zemětřesení na Novém Zélandě, silné záplavy v Austrálii a vlna tornád v USA. Analytici však podle agentury Reuters vzhledem k minimu letošních škod u hurikánů předpokládají, že pololetní ztráty pojišťovny ve zbytku roku sníží. Letošní rok je co do pojištěných ztrát z katastrof druhý nejhorší od roku 2005, kdy v tehdejším prvním pololetí pojišťovny nahromadily nároky na odškodnění za zhruba 70 miliard dolarů.

Trh Lloyd's, který tvoří kolem 80 vzájemně si konkurujících pojišťovacích a zajišťovacích syndikátů, disponuje aktivy v rozsahu 57 miliard liber, která má rozdělena rovnoměrně mezi hotovost, vládní dluhopisy a kvalitní firemní obligace. Pololetní zisk z investování těchto aktiv dosáhl 548 milionů liber, což bylo o zhruba 50 milionů liber méně než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK