Izraelská společnost Atrium koupila nákupní centrum Palác Flora

27.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tel Aviv 27. září (ČTK) - Společnost Atrium European Real Estate, za kterou stojí izraelský kapitál, koupila za zhruba 191 milionů eur (asi 4,7 miliardy Kč) pražské nákupní centrum Palác Flora. Informuje o tom agentura Reuters. Dosavadními vlastníky Paláce Flora byly firmy AFI Europe a Avestus Capital Partners. Nákup Paláce Flora je zatím největší transakcí, jaká se na realitním trhu v Praze letos odehrála.

Nový vlastník bude nákup financovat částečně akciemi, částečně úvěrem. Převzetí centra je podle zástupců firmy součástí její strategie vyhledávat nákupní centra v České republice, Polsku a na Slovensku. Firma se zaměřuje pouze na taková centra, která jsou zisková a mají supermarket.

Firmu AFI Europe plně ovládá izraelská realitní společnost Africa Israel Properties, která je součástí obchodního seskupení Africa Israel Investments. Kontrolu nad novým vlastníkem Paláce Flora, tedy společností Atrium European Real Estate, má izraelská realitní společnost Gazit-Globe a finanční ústav Citigroup.

Akvizice zvýší hodnotu výnosového portfolia společnosti Atrium na zhruba dvě miliardy eur (asi 49,4 miliardy Kč). Česká republika se na hodnotě portfolia firmy podílí asi z 23 procent a je pro ni druhým největším trhem za Polskem.

Společnost AFI Europe, která teď Palác Flora prodává, jej i postavila. V roce 2004 polovinu nákupního centra prodala. Africa Israel Properties po prodeji zbývající poloviny zaúčtuje zisk po zdanění 36 milionů šekelů (asi 177 milionů Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK