Mlékárna NET Kralovice propustí 55 ze 72 lidí a ukončí výrobu

03.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kralovice (Plzeňsko) 3. října (ČTK) - Mlékárna NET Kralovice propustí do konce roku 55 ze 72 zaměstnanců, převážně žen. Předposlední větší zpracovatel mléka v Plzeňském kraji, který patří pod německý koncern Bechtel, ukončí výrobu sýrů. Bude ale dál zajišťovat nákup syrového mléka od českých farmářů ve stejném objemu jako dosud. Veškerá surovina půjde do Německa. ČTK to dnes potvrdil jednatel firmy Michal Radoš i vedoucí referátu trhu práce krajského úřadu práce Alena Leščinská.

"Jde o pozastavení výroby tvrdých i tavených sýrů (podle webu firmy kompletního programu podniku). Důvodem jsou špatné realizační ceny výrobků na tuzemském trhu," uvedl Radoš. Nevyloučil, že se výroba rozběhne, ale dodal, že výhled na půl roku je špatný. "Firma zůstane zachována. Jde o přesun výrobních kapacit v rámci koncernu Bechtel, kde se více zhodnotí syrové kravské mléko, které kupujeme od farmářů," dodal. O tom, kolik lidí v podniku nakonec zůstane, například řidičů a laborantů, zatím ještě německý vlastník nerozhodl. Zbylých 17 pracovníků má zatím výhled do konce roku, ale jak to bude dál, uvidíme, dodal Radoš.

Podle něj vozí nyní mlékárna, která nakupuje 300.000 litrů mléka denně, dvě třetiny syrového mléka do Německa a zbytek zpracovává. Po ukončení výroby v Kralovicích bude exportovat veškerých 300.000 litrů.

Farmáři, kteří do mlékárny dodávají surovinu, potvrdili, že firma od nich bude nadále nakupovat stejné množství. "Pro nás by se nemělo nic změnit. Budeme dodávat mléko dále do skupiny (Bechtel) a bude se všechno vozit rovnou do Německa," uvedl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Podle něj nyní mlékárna platí zemědělcům kolem 8,20 až 8,30 Kč/litr. "Ne, že bychom byli extra spokojeni, ale dá se to za to dělat, i když je výroba mléka pořád na hranici rentability," dodal. Za dva roky zvýšila mlékárna výkupní cenu asi o dvě Kč/litr. Podle Radoše se "snažila držet slušnou cenu", což jí ale ztěžovalo pozici vůči konkurenci.

"Oficiálně podnik nahlásí propuštění zítra. Ke 30. listopadu má odejít 36 lidí a zbytek koncem roku," uvedla Leščinská. Podle ní jde o jednoho z nejlepších zaměstnavatelů v oblasti, kde je s prací velký problém. "Získat místo na Kralovicku je velmi těžké. Nevím o tom, že by tu vznikla nová firma anebo že by nějaká stávající nabírala více lidí," řekl Rudolf Salfický, starosta Kralovic s 3600 obyvateli.

Jedinou šancí je podle něj Plzeň, kam už dojíždí přes polovinu obyvatel.

Zářijová nezaměstnanost v agrárním okrese Plzeň-sever byla 6,2 pct. Na Kralovicku, odkud je většina pracovníků mlékárny, je bez práce 8,1 pct.

Mlékárna vznikla v roce 1941 v pivovaru. Do roku roku 1992 byla součástí Západočeských mlékáren Klatovy. Firma NET Kralovice, vzniklá po privatizaci, zvýšila produkci tvrdých sýrů a zavedla výrobu tavených sýrů. V roce 2004 vstoupil do mlékárny německý Bechtel. Podnik vyrábí polotvrdé sýry jako Eidam a tavené sýry Tizian. "Končí vlastně éra výroby kralovické cihly, což je nejznámější výrobek našeho koutu," řekl Salfický. Poslední fungujícím zpracovatelem mléka v Plzeňském kraji bude Mlékárna Klatovy z francouzské skupiny Lactalis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK