Studentům se konta vyplácejí

18.09.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Banky začátkem školního roku utrácejí horentní sumy peněž, aby nalákaly studenty na výhodná konta s nízkými poplatky, slevami, zvýhodněnými úroky, prémiemi … V budoucnu z nich totiž mohou být zajímaví zákazníci.

Oproti ostatním osobním účtům jsou studentská konta velmi výhodná. Banky totiž ve studentech vidí potenciální budoucí zákazníky, kteří mohou být perspektivními a bonitními klienty. Banky nabízejí středoškolákům, studentům VOŠ i vysokoškolákům studentské účty za výhodnějších podmínek než jsou běžné účty pro ostatní klientelu. Studenti u nich získají nejen vyšší úročení uložených prostředků, ale také slevy na poplatcích a spoustu dalších výhod.

Čím si banky předcházejí studenty?

Studentská konta vedou téměř všechny peněžní ústavy mladým lidem zdarma. Jen u eBanky se platí 19 korun měsíčně a Poštovní spořitelna nabízí Junior konto pro juniory za 10 korun. Téměř nic se neúčtuje ani za výpis z účtu. Studenti ušetří také při zřizování platební karty. Všechny banky totiž vydávají ke studentským účtům platební kartu zdarma a obvykle bývá zdarma i její vedení.
Kromě toho některé banky zvýhodňují studenty také při zřizování a vedení přímého bankovnictví. Studenti mohou zdarma získat telebanking, GSM banking nebo dokonce internetbanking. Proč by měli mladí chodit do banky a čekat v dlouhých frontách na přepážkách, když má snad každý student vlastní mobilní telefon a díky škole i snadný přístup k internetu.
Banky studentům poskytují také různé finanční prémie či bonifikace např. Komerční banka dává ročně majitelům konta Gaudeamus  333 Kč a slevovou kartu EURO<26, Česká spořitelna přispívá ročně 200 Kč na ISIC kartu, ČSOB a eBanka nabízejí ISIC kartu zdarma.

Kterou banku si vybrat?

Nabídka účtů pro studenty je poměrně široká. Mladí lidé mají tedy z čeho vybírat. A vybírat se opravdu vyplatí! Ne každý studentský účet totiž může splňovat všechny požadavky. Každý by měl mít bankovní účet a k tomu dle potřeby i ostatní služby - platební kartu, kontokorent a alespoň jeden ze způsobů přímého bankovnictví (telefonní bankovnictví, GSM bankovnictví, internetové bankovnictví). Studenti často využívají kontokorentu (neboli povoleného přečerpání účtu). Možnost levného zřízení této služeb by tedy měla být základní vlastností dobrého studentského účtu.

Česká spořitelna - Student +
Od 1.4.2003 nabízí Česká spořitelna studentům od 15 do 30 let nový typ účtu - Student+ s nejvýhodnějším úročení na trhu, a to 1,6 % p.a. Vedení účtu i výpisy jsou zdarma Při založení účtu získají studenti automaticky mezinárodní platební kartu Visa Electron Student+ nebo Maestro UK Student+, kterou mají po celou dobu vedení účtu zdarma. Kontokorent až do výše 20 tis. Kč je zřízen bezplatně, automaticky při založení účtu. Roční úroková sazba činí 12,9 %. Zdarma je k dispozici také ovládání účtu prostřednictvím internetu nebo telefonu a zřízení trvalých příkazů a povolení k inkasu. Student VŠ může získat úvěr až do výše 80.000 korun s možností snížené splátky, výhodnější úrokovou sazbou a bez poplatku za zpracování žádosti a správu úvěr. A ještě jedna výhoda - příspěvek na ISIC kartu ve výši 200 Kč.

ČSOB - Studentské konto a Junior konto
Studentské konto od ČSOB je určeno všem studentům vysokých škol. Banka nabízí tento účet za nulové poplatky na jeho vedení včetně výpisu při úrokové sazbě 1,2 % p.a. K účtu je zdarma vydávána mezinárodní platební karta Maestro Student a její vedení je zdarma po celou dobu vedení Studentského konta. Zřízení a užívání služby ČSOB Linka 24, ČSOB Mobil 24, ČSOB Internetbanking 24 s SMS klíčem zdarma. Zdarma získá také ISIC kartu. Po třech měsících vedení účtu získá student povolené přečerpání účtu až do výše 6 tisíc bez zajištění při roční úrokové sazbě 12,9 %, zřízení a vedení je zdarma. Zdarma zřízení, změna i zrušení trvalého příkazu. ČSOB nabízí také možnost uložit část peněz na termínovaný vklad (minimální vklad 1.000 Kč) nebo spořící účet (minimální vklad 2.000 Kč) s vyšším úročením než na Studentském kontu. Uzavření smlouvy na obchodování s cennými papíry zdarma. Vedle Studentského konta nabízí ČSOB také Junior konto (úrok 0,8 % p.a.) pro všechny mladé lidi ve věku 15 až 21 let. Podmínky jsou podobné ale majitel tohoto konta je ochuzen o možnost získat kontokorent a získá platební kartu Maestro Juventus s nižšími limity.

eBanka - Program Student
Program Student od eBanky je určen studentům řádného denního studia SŠ, VOŠ a VŠ do 26 let. Roční úrok činí 0,15 %. Za vedení účtu studenti platí 19 korun měsíčně. Do deseti dnů od založení majitelé účtu získají zdarma mezinárodní elektronickou platební kartu Maestro Cirrus a první rok vedení je také zdarma. V dalších letech pak platí 240 Kč ročně. K účtu je zdarma vydávána i ISIC karta. V rámci programu jsou k dispozici všechny komunikační kanály zdarma a zvýhodněné poplatky za transakce. Ihned při založení účtů mají studenti možnost získat povolený debet od 5 do 150 tisíc dle bonity při úrokové sazbě 13 % p.a.

Komerční banka - konto Gaudeamus
Konto Gaudeamus od Komerční banky je určeno studentům řádného nebo kombinovaného studia na střední škole, VOŠ, konzervatoře, VŠ a studentům postgraduálního studia na VŠ od 18 do 26 let a je úročeno sazbou 1,15 % p.a. V rámci balíčku získá student zdarma vedení účtu včetně výpisů, mezinárodní elektronickou platební Styl kartu Maestro, slevovou kartu EURO<26 i internetové bankovnictví. Po třech měsících vedení účtu si může klient zažádat o nezajištěný povolený debet ve výši 10.000 korun při nejnižší úrokové sazbě na trhu - 12 % p.a. Každoročně je na konto připisována prémie ve výši 333 korun po zdanění.
Žhavou novinou v nabídce Komerční banky je také Dětské konto, které je určeno dětem od narození až do 15 let. Dětské konto se dá charakterizovat jako "bankovní kasička" kam si může dítě, případně jeho rodiče. Počáteční vklad je 300 Kč. Do 20 000 korun je produkt úročen atraktivní úrokovou sazbou, která je v současné době ve výši 2,2 % p.a. Vedení účtu a vklady na účet jsou bez poplatků.

Poštovní spořitelna - Junior program
Poslední bankou, která nabízí studentům speciální účty je Poštovní spořitelna. Její Junior program je určen pro mladé lidi od 15 do 18 let (maximálně 26 let) a nemusí to výt ani studenti. Poplatek za vedení účtu je 10 korun měsíčně včetně pravidelného měsíčního výpisu. Úročení je 1,10 % ročně. Spořitelna vydává k účtu Maxkartu zdarma a zdarma je i její vedení. Program zahrnuje zvýhodněné poplatky za vybrané transakce. K účtu nelze sjednat kontokorent.


Výběr toho správného bankovního studentského účtu není jednoduchý. Nejprve je potřeba stanovit si předem priority a důkladně vše zvážit a propočítat. Studenti by si také měli uvědomit, že nic netrvá věčně a všechny výhody jednou skončí. Jakmile dosáhnou určitého věku nebo přestane studovat, začnou platit za všechno v plné výši.

Banky se snaží studentům podstrojovat jak jen to jde. Spoléhají na to, že ačkoliv jim studenti nyní velké zisky nevynášení, v budoucnu z nich mohou být vysoce bonitní klienti s dobrou finanční situací a všechno se jim vrátí několikanásobně zpět.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ