ÚOHS prošetří cenovou politiku ČD, na niž si stěžoval RegioJet

05.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. října (ČTK) - Antimonopolní úřad prošetří cenovou politiku Českých drah na trati Praha-Ostrava. ČTK to dnes řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Úřad tak reaguje na vyjádření firmy RegioJet podnikatele Radima Jančury, jenž uvedl, že jeho firma může kvůli cenové politice Českých drah zkrachovat. RegioJet začal na trati jezdit minulý týden. ČD následně oznámily snížení ceny jízdenek.

"Náš úřad již zahájil šetření. V současné době běží vyžadování dokumentace, ekonomických informací, aby ÚOHS byl schopen zhodnotit, jaká je úroveň cen Českých drah," řekl ČTK Rafaj.

Projekt RegioJetu podle Jančury počítal s tím, že s cenami srovnatelnými s nabídkou drah přilákají lepším servisem více cestujících a obsazenost bude dosahovat ziskové hranice devadesáti procent.

Jenže dráhy jízdné na trase zlevnily. "Už počítání s devadesátiprocentní obsazeností byl ekonomický hazard, teď nemůžeme zlevnit a obsazovat vlaky na 120 procent," uvedl tento týden v Hospodářských novinách Jančura.

České dráhy od pondělí 3. října nabídly zvýhodněné jízdné na tratích mezi Prahou a Brnem, Zlínem, Ostravou a Hradcem Králové. Jízda z Olomouce do Prahy například místo 310 korun vyjde na 220 korun. Kromě obyčejného a zákaznického jízdného České dráhy na vybraných tratích zlevnily i jízdenky SporoTicket. Dráhy zlevnily jen tři dny poté, co na trať 26. září vyjely konkurenční spoje Regiojet.

RegioJet patří do skupiny Student Agency. Na trase Havířov - Ostrava - Olomouc - Praha zatím jezdí tři spoje RegioJetu denně každým směrem. Výhledově by trať mělo obsluhovat šest vlakových souprav s 18 spoji denně. Českým drahám chce RegioJet konkurovat také poskytovanými službami, nabízí bezplatné bezdrátové připojení k internetu a zdarma denní tisk a nápoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK