Alta dodala do Ruska velké důlní pásové dopravníky

05.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. října (ČTK) - Brněnská strojírenská skupina ALTA dodala do Ruska důlní pásové dopravníky pro největší ruskou uhelnou společnost SUEK. Jde o největší dopravníky, které budou provozovány v podzemí uhelného dolu na území Evropy a Ruské federace, řekl ČTK předseda představenstva Alty Vladimír Plašil. Cena kontraktu činí 28 milionů eur (zhruba 690 milionů korun).

Dopravníky jsou určené pro šachtu Taldinskaja I. Vyrobila je jedna z dcer brněnské skupiny, společnost SE-MI Technology. "Kromě instalovaného výkonu celé linky sedm megawatt, jsou dopravníky výjimečné i regulací rychlosti, malými zástavbovými rozměry a možností přepravy osob na horní větvi dopravníku," řekl Plašil.

Kapacita dodaných dopravníků je 3500 tun uhlí za hodinu, celková délka linky 3,6 kilometru. Největší z dopravníků má délku více než 1,5 kilometru a rychlost čtyři metry za sekundu.

Skupina ALTA se specializuje na strojírenství, hutnictví a energetiku. Působí hlavně v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku. ALTA mimo jiné vlastní výrobní závody TOS Kuřim - OS, Kuličkové šrouby Kuřim, Slévárnu Kuřim či společnost SE-MI service. V roce 2010 skupina koupila část ČKD Blansko Holding, a.s., zabývající se výrobou těžkých karuselů. Letos do skupiny přibyla Škoda machine tool. Alta ji koupila od ruské strojírenské společnosti Stanko Impex Group. Aktuálně je ve všech společnostech skupiny zaměstnáno celkem přes 1100 pracovníků.

Z informací, které ALTA poskytla ČTK v lednu, vyplývá, že strojírenské skupině vloni podle předběžných odhadů výrazně vzrostl zisk a vydělala zhruba o 100 milionů korun více proti roku předcházejícímu, kdy vydělala 12,8 milionu korun. Tržby skupiny se vrací na úroveň před hospodářskou krizí. Skupina je odhaduje na 12,5 miliardy korun, v roce 2009 byly zhruba poloviční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK