Natland Group prodala podíl v Energy 21 fondu Mid Europa Partners

06.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Mezinárodní investiční skupina Natland Group prodala svůj zbývající podíl ve společnosti Energy 21 fondu Mid Europa Partners. Cena transakce nebyla zveřejněna. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila skupina Natland, která tak končí svoje angažmá v jednom z největších provozovatelů solárních elektráren ve střední a východní Evropě.

"Obnovitelné zdroje energie pro nás stále zůstávají mimořádně atraktivní oblastí. Zvažujeme investice do dalších konkrétních projektů," uvedl k transakci výkonný partner Natland Group Tomáš Raška.

Majoritní podíl v Energy 21 odkoupil Mid Europa Partners od společnosti Natland již loni v červnu. V těchto dnech, po schválení transakce Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, prodala Natland společnosti Mid Europa Partners i svůj zbývající podíl.

Společnost Energy 21 vznikla v roce 2007 a v krátké době se stala jedním z největších provozovatelů solárních elektráren ve střední a východní Evropě. V současné době má v České republice celkem 33 solárních elektráren, jejichž celkový výkon dosahuje 62 megawattů, což odpovídá 3,3 procenta celkového instalovaného výkonu v ČR. Prostřednictvím dceřiné společnosti Energy 21 Slovakia působí firma také na Slovensku.

Finanční skupina Natland Group se od roku 2001 zabývá poskytováním finančních služeb a investicemi v oblasti soukromého kapitálu (private equity) a nemovitostí. Za loňský rok vykázala zisk po zdanění 273 milionů korun. Skupina nyní drží podíly například ve společnostech Prominecon Group či Pražské služby. Zároveň se podílí na desítce realitních projektů, například pražském bytovém projektu Čakovický park.

Mezi další projekty Natland Group z letošního roku patřila záchrana fotbalového klubu SK Slavia Praha. Před prodejem klubu skupina provedla restrukturalizaci a zajistila získání licence pro účast v první české fotbalové lize.

V letošním roce skupina emitovala dluhopisy v celkovém objemu 20 milionů eur, což je v přepočtu téměř půl miliardy korun. Získané peníze plánuje využít na financování dalších akvizic v oblasti výroby, služeb a energetiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK