ČSÚ dnes zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za srpen

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky průmyslu a stavebnictví za srpen. V červenci průmyslová výroba v ČR zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta po červnovém revidovaném zvýšení o 7,9 procenta. Stavebnictví v červenci meziročně propadlo o 11,1 procenta, prohloubilo tak pokles z červnových revidovaných 4,8 procenta.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky je červencové zpomalení průmyslu zklamáním. "Potvrzuje se, že český průmyslový sektor je tažen výlučně zahraniční poptávkou. A bohužel růstové výhlídky eurozóny se snižují, což bude mít dopad i na českou průmyslovou výrobu," uvedl Vejmělek.

Ani další vývoj zakázek nenaznačuje změnu trendu a tuzemské zakázky i vývoj nálady spotřebitelů naznačují další pokles poptávky z tuzemska, doplnil analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

Pád stavební výroby v červenci nezmírnily ani sezonní práce, uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. "Pokud vláda nezahájí prorůstovou politiku a nezačne investovat do realizace velkých projektů, zejména v oblasti dopravní infrastruktury, zlepšení situace ve stavebnictví se jen tak nedočkáme," míní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK