Americké akcie ve čtvrtek stouply díky podpoře evropských bank

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek potřetí za sebou posílily poté, co Evropská centrální banka (ECB) představila opatření na podporu evropského bankovního sektoru. K růstu přispěly rovněž příznivé zprávy o zářijových tržbách maloobchodníků ve Spojených státech,

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,68 procenta na 11.123,33 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,83 procenta na 1164,97 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,88 procenta na 2506,82 bodu.

ECB ve čtvrtek slíbila, že bankovnímu sektoru poskytne neomezený objem ročních úvěrů. Evropská komise navíc navrhla, aby členské země Evropské unie přistoupily ke koordinované akci na rekapitalizaci bank. Podle německé kancléřky Angely Merkelová by Evropa neměla s rekapitalizací bank váhat.

Americké maloobchodní společnosti Target, Nordstrom a Macy's za září vykázaly překvapivě vysoké tržby. To podle analytiků naznačuje, že americká ekonomika se nenachází v další recesi.

Na devizovém trhu euro po zprávě o nových opatřeních ECB posílilo vůči dolaru. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna stoupla o 0,7 procenta na 1,3435 USD.

Pouze málo obchodníků je ale přesvědčeno, že nová opatření budou dostatečná k vyřešení evropské dluhové krize. Většina se na euro i nadále dívá skepticky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK