Ceny pohonných hmot v ČR stagnovaly nebo mírně stouply

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stagnovaly, mírně zdražil jen benzin Special 91 a plyn LPG. U nejžádanějšího benzinu Natural 95 se cena nezměnila, v průměru stál 34,83 koruny za litr. Ke změně nedošlo ani u motorové nafty, kterou tak mohli řidiči nakoupit v průměru za 34,60 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Benzin Special 91 zdražil o osm haléřů na průměrných 34,01 Kč/l a plyn LPG o dva haléře na 16,79 Kč/l.

Vývoj cen pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů Natural 95 zlevnil v průměru o šest haléřů na 34,85 Kč/l, naopak nafta zdražila o tři haléře na 34,33 Kč/l.

Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting jsou ceny pohonných hmot velmi vysoké i přes pokles cen ropy. Příčinou je slabý kurz koruny vůči dolaru. Analytici ale očekávají, že by pohonné hmoty mohly v dalších dnech mírně zlevnit.

"Stejně tak končící motoristická sezona utlumí poptávku zejména po benzinu a ceny by se měly vydat směrem dolů, tak jak tomu bylo v mnoha předešlých sezonách," uvedl Šimek. Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum by ceny pohonných hmot mohly klesnout v řádu desetihaléřů. "Zlevnění nicméně bude i nadále tlumit oslabující koruna vůči dolaru," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK