Průmyslová výroba v ČR v srpnu zrychlila růst na 5,9 pct

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Průmyslová výroba v srpnu meziročně zrychlila růst na 5,9 procenta po červencovém zvýšení o 4,4 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 3,5 procenta. Meziměsíčně však byla po vyloučení sezonních vlivů nižší o 0,6 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 3,4 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Na meziročním růstu průmyslové produkce se kladně podepsala zejména výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba strojů a zařízení a kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Největší pokles produkce statistici zaznamenali v odvětvích výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, ve výrobě potravinářských a farmaceutických výrobků.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o šest procent a tržby z přímého vývozu průmyslových podniků stouply v běžných cenách o 16 procent. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 2,1 procenta.

Hodnota nových zakázek ze zahraničí byla podle ČSÚ vyšší o 3,3 procenta, naopak tuzemské klesly o 14,1 procenta. Meziroční pokles nových zakázek nejvíce ovlivnila počítačová a automobilová výroba, kovovýroba a slévárenství. Odvětvím výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, elektrických zařízení a textilií naopak nové zakázky přibyly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK