Soros neuspěl s žádostí, aby soud anuloval jeho obvinění

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. října (ČTK) - Americký finančník George Soros neuspěl s požadavkem, aby Evropský soud pro lidská práva anuloval jeho obvinění z nezákonných transakcí na burze. Těch se měl Soros dopustit už v roce 1988, kdy podle francouzské justice využil neveřejných informací, aby vydělal na pohybu akcií banky Société Générale. Soros se proti rozsudku patrně odvolá k vyšší instanci.

Soros dostal v roce 2002 ve Francii pokutu 2,2 milionu eur, což dnes odpovídá částce asi 2,92 milionu eur (zhruba 72,5 milionu Kč). Pokuta byla v podstatě stejná jako zisk, jehož Soros dosáhl. Akcie kupoval jen pár dnů po tom, co se z neveřejných zdrojů dozvěděl, že banka Société Générale bude cílem převzetí.

I když Soros (81) za svou kariéru čelil kritice za více transakcí, právě tato transakce jeho pověst poškozuje asi nejvíc. Francouzský soud sice pokutu Sorosovi v roce 2007 snížil na 940.000 eur, Soros ale trvá na tom, že neporušil žádný zákon. V době, kdy se transakce odehrála, Francie podle něj neměla žádná jednoznačná pravidla pro "insider trading".

Francouzi případ vyšetřovali od roku 1993 a skončili až v roce 2000. To je podle Sorose už příliš dlouho od transakce, takže nelze spoléhat ani na případná svědectví. Na tom také postavil žalobu: bylo prý kráceno jeho právo na spravedlivý proces, jak zaručuje evropská konvence.

Soros se narodil v Maďarsku, v roce 1956 však emigroval a postupně se dostal do Spojených států. Tam v roce 1973 založil investiční společnost s názvem Soros Fund Management, z které je dnes vlivný hedgeový fond. Soros je známý jako filantrop, do povědomí finančníků se ale zapsal už v roce 1992, kdy úspěšně zaútočil na britskou libru a donutil Británii odejít z Evropského mechanismu směnných kurzů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK