Slovenský průmysl v srpnu rostl rychleji, než se čekalo

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. října (ČTK) - Růst slovenského průmyslu v srpnu zpomalil, výroba si ale vedla lépe, než se čekalo. Podle tamního statistického úřadu průmyslová výroba meziročně vzrostla o 4,2 procenta, zatímco v červenci její růst činil 5,1 procenta. Za lepším výsledkem je hlavně výroba aut, na které je Slovensko do značné míry závislé.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že tempo růstu výroby se sníží na 3,3 procenta. Podle předběžné zprávy za červenec výroba vzrostla o pět procent. Revize tudíž ukázala, že skutečnost byla o trochu lepší.

Během srpna průmyslová výroba podle sezonně přepočtených údajů o 2,2 procenta klesla. V červenci její pokles činil 3,4 procenta.

Výroba automobilů v srpnu vzrostla o 21,9 procenta, tedy mnohem víc, než v červenci, kdy růst činil 4,2 procenta. Červenec je tradičně slabý měsíc, protože jsou dovolené.

Za celý loňský rok průmyslová výroba na Slovensku vzrostla o 18,9 procenta, o rok dříve kvůli krizi naopak o 13,7 procenta klesla.

Vývoj průmyslové výroby na Slovensku (údaje v procentech): PRŮMYSLOVÁ VÝROBA SRPEN 2011 ČERVENEC 2011 SRPEN 2010 meziroční změna +4,2 +5,1 +16,4

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK