Berlín a Paříž se přou o to, jak přes EFSF rekapitalizovat banky

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. října (ČTK) - Německo a Francie se nemohou shodnout na tom, jak využít Evropský fond finanční stability (EFSF) k rekapitalizaci bank. Podle zdroje agentury Reuters dává Berlín přednost tomu, aby se záchranný fond použil až jako poslední možnost. Zodpovědnost prý mají jednotlivé země eurozóny a teprve když se jim nepodaří situaci řešit, mohou přijít ke slovu evropské peníze.

Zdroj tvrdí, že Francouzi chtějí záchranný fond použít k rekapitalizaci svých vlastních bank. Ty jsou nynější dluhovou krizí ohroženy nejvíce, protože mají v portfoliích velký podíl řeckých dluhopisů.

"Francouzi existenci EFSF špatně pochopili. My zastáváme názor, že banky by se měly nejprve snažit zajistit si peníze na trhu. Pak jsou na řadě záchytné mechanismy v jednotlivých zemích a teprve když není možné peníze si zajistit žádným způsobem, přijde ke slovu podpůrný mechanismus na evropské úrovni," řekl zdroj.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se mají v neděli sejít v Berlíně, aby projednali krizi s eurozóně. Očekává se, že hlavním tématem bude právě rekapitalizace bank. Poslední dny ukázaly, že tato myšlenka má v eurozóně velkou podporu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK