BCG: Dražší práce v Číně začíná vracet pracovní místa zpět do USA

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Čína kvůli růstu mzdových nákladů čím dál více ztrácí na atraktivitě a už není automaticky považována za místo, kde lze levně vyrábět. Stává se dokonce, že pracovní místa, která byla v důsledku globalizace přesunuta do Číny, se teď začínají vracet zpět. Zjistila to analýza, kterou vypracovala konzultační společnost Boston Consulting Group (BCG).

Podle zmíněné analýzy by v důsledku tohoto jevu mohlo jen v USA do roku 2020 vzniknout až tři miliony pracovních příležitostí. BCG se domnívá, že nová místa vzniknou díky návratu výrobní aktivity, kterou západní firmy za poslední desetiletí přesouvaly hlavně do Číny.

"Návrat výrobní aktivity je součástí širšího trendu, který se začne objevovat spolu s tím, jak se bude výroba postupně vracet zpět do USA," řekl listu Finacial Times partner BCG Hal Sirkin.

BCG odhaduje, že s výjimkou ropy by nastupující trend mohl Spojeným státům pomoci výrazně snížit obchodní deficit. Ten loni činil 360 miliard dolarů (asi 6,7 bilionu Kč), podle BCG by se ale do konce desetiletí mohl snížit asi na 260 miliard USD (zhruba 4,9 bilionu Kč). Zlepšit by se tudíž měla rovněž obchodní bilance mezi USA a Čínou, která je politicky ožehavým tématem.

"Zatímco v Číně se zvyšují mzdové náklady, v USA se zvyšuje konkurence," řek podle FT podnikatel Mej Sü, který se narodil v Číně a v USA teď spolu s partnery vlastní společnost Chesapeake Bay Candle. "Můžeme investovat do automatizace a naše svíčky pak budeme v továrně poblíž Baltimore dělat za zhruba stejné náklady, jako to děláme v Číně," řekl.

Chesapeake má nyní polovinu výroby vonných svíček v USA a polovinu v Číně. Ještě loni to tak ale nebylo. Do USA začala firma přesouvat výrobu teprve v posledním roce. Od té doby už tam vytvořila 50 pracovních míst a s dalšími 50 počítá v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK