Primátoři vítají změnu daní, ale nechtějí brát velkým městům

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. října (ČTK) - Daňové znevýhodnění menších měst a větších obcí by stát neměl řešit na úkor čtyř největších měst v Česku. Na zasedání v Brně se na tom shodli členové Komory statutárních měst. Zdůraznili však, že změnu takzvaného rozpočtového určení daní podporují. Města od 1000 do 10.000 obyvatel, která jsou dnes na dně křivky odrážející příjem od státu na obyvatele, jsou na tom dost bídně, řekl po jednání novinářům předseda komory a primátor Chomutova Jan Mareš.

Ministerstvo financí navrhuje změnu takzvaného rozpočtového určení daní, podle níž by o peníze přišla čtyři největší města Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. "Přitom již od roku 2008 jsou daňové výnosy na jednoho obyvatele těchto měst srovnatelné s několika desítkami jiných obcí ČR," uvedl v tiskové zprávě brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Jeho náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) dodal, že Brno kromě asi 370.000 svých obyvatel zajišťuje služby pro 140.000 až 167.000 dalších lidí, kteří tam dojíždějí za studiem nebo prací. "Brno na ně nedostává ani korunu," řekl.

Pospíšil zmínil usnesení z dnešního jednání, podle nějž by pro každé město a obec mělo platit jakési existenční minimum. Mělo by na obyvatele dostávat minimálně 7800 korun. Dnes je to 6800 korun, ministerský návrh počítá s 9200 korunami.

Podle předsedy Svazu měst a obcí a kladenského primátora Dana Jiránka by po aktuálně chystané novele měla přijít nová, která by zohlednila další služby, které města a obce poskytují. Měla by prý také motivovat města a obce, aby pomáhaly vytvářet pracovní místa. "Naprostá většina pracovních míst obce zatíží dopravně, zatíží tím, že obec musí platit svozy (lidí) autobusy, musí upravit okolí továren, protože ony mají negativní vliv na životní prostředí. Obce nejsou motivovány, aby to na svém území trpěly," řekl. Svaz však prý nechtěl záležitost řešit v aktuální novele. "Teď je třeba pomoci obcím, které jsou na dně," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK