Německo uzavřelo dohodu o investicích v Řecku

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. října (ČTK) - Řecko dnes uzavřelo s německou vládní a podnikatelskou delegací dohodu o podpoře investic do tamní ekonomiky, kterou dusí dluhová krize. Němečtí podnikatelé na dvoudenní návštěvě Řecka sjednali investice v hodnotě 2,5 miliardy eur a mají zájem o další investice v sumě 1,5 miliardy eur, řekl po podpisu dohody německý ministr hospodářství Philip Rösler.

Dohoda je součástí strategie, která má Řecku pomoci zvládnout krizi, řekl Rösler na tiskové konferenci s řeckým ministrem místního rozvoje Michalisem Chrysochoidisem. Investice by měly podpořit řeckou ekonomiku, která od roku 2009 setrvává v hluboké recesi a letos se čeká její propad o 5,5 procenta.

"Jsem přesvědčen, že Řecko se může stát velmi významným místem pro investice," řekl Rösler podle agentury AP. Německo má v Řecku zájem o investice do infrastruktury a zejména o výstavbu solárních elektráren. Od nich si Němci v budoucnu slibují pomoc se zásobováním elektřinou v době, kdy by země po nuceném odstavení svých jaderných elektráren mohla trpět jejím nedostatkem.

Dohoda o investicích by měla odstranit administrativní překážky a poskytnout německým podnikatelům, kteří chtějí v zemi investovat, "pocit bezpečí". Německá rozvojová banka KfW je podle německých činitelů připravena přispět svými zkušenostmi k založení obdobné banky v Řecku, která by podporovala malé a střední podniky. Německo rovněž Řecku pomůže absorbovat evropské strukturální fondy orientované na zvyšování ekonomické konkurenceschopnosti země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK