Objednávky na státní dluhopisy pro občany překročily 20 miliard

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Ministerstvo financí eviduje k dnešní 14. hodině objednávky na spořicí státní dluhopisy za 20,2 miliardy korun. Objem emise pro občany tak bude zřejmě více než dvojnásobný; původně ministerstvo zamýšlelo vydat dluhopisy za deset miliard korun. MF o tom informovalo na facebookovém profilu spořicích státních dluhopisů. Dluhopisy je možné objednávat do dneška.

Z celkového objemu již zájemci podle údajů ministerstva financí uhradili dluhopisy za 11,7 miliardy korun. Dluhopisy vydá ministerstvo 11. listopadu. "Finální a podrobnější statistiky uhrazených objednávek budou zveřejněny 18. října," uvedlo dnes MF.

Po celé upisovací období totiž platí pravidlo, že nebude-li úhrada ceny pořizovaných dluhopisů připsána na účet do pěti pracovních dnů od podání žádosti, žádost bude stornována.

Původně MF plánovalo dluhopisy prodávat až do 1. listopadu, ale kvůli velkému zájmu investorů rozhodl úřad, že bude přijímat objednávky jen do dneška. Pobočky bank, kde je možné dluhopisy koupit mají dnes otevřeno i do 18:00.

Dluhopisy z nynější úvodní emise jsou od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Příští rok MF vydá státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. Za 1000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny, což je minimální objednávka, zaplatí zájemce 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun.

V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisů si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat. Sice se na ně nevztahuje žádná daňová výjimka, ani žádné osvobození od daně, ale jelikož je jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň z dluhopisů nulová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK