Senát vrátil sněmovně vládní novelu zákoníku práce

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Senát dnes podle očekávání zamítl opoziční většinou vládní novelu zákoníku práce. Odstupné se podle ní má řídit počtem odpracovaných let, předloha omezuje také zaměstnávání na dobu určitou. Návrh se nyní vrátí do sněmovny, v níž má převahu koalice; horní komoru tak může přehlasovat.

Změny zákoníku mají vést k větší pružnosti pracovního trhu a mají motivovat firmy k vytváření dlouhodobých pracovních míst, uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle opozice ale novela oslabuje postavení zaměstnanců i odborů a naopak posiluje postavení zaměstnavatelů.

Výši odstupného předloha mění tak, že člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Pokud bude ve firmě od jednoho do dvou let, náležet mu budou dva platy. Když odpracuje více než dva roky, bude jako dosud jeho odstupné ve výši tří průměrných výdělků.

Předloha dále mimo jiné zvyšuje časový limit na dohodu o provedení práce z nynějších 150 hodin za rok na 300 hodin ročně. Novela zároveň nastavuje strop měsíčního příjmu na základě dohody o provedení práce na 10.000 korun. Z příjmů nad tuto částku se pak bude platit zdravotní a sociální pojištění. Práce na dobu určitou by podle novely neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat víc než třikrát po sobě.

Zaměstnavateli dává novela možnost propustit zaměstnance, pokud ten zvláště hrubým způsobem poruší režim v pracovní neschopnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK