Euro díky zprávě o nezaměstnanosti v USA posiluje

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Evropská měna dnes již čtvrtou seanci za sebou posiluje vůči dolaru. Euro podpořila zpráva o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, která posílila naději na další ekonomický růst země a vyvolala mezi investory zájem o rizikovější investice.

V 17:35 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3506 USD a k jenu vzrostlo o 0,7 procenta na 103,65 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 76,73 JPY.

Ministerstvo práce dnes oznámilo, že v americké ekonomice vzniklo v září 103.000 nových pracovních míst, analytici přitom očekávali vznik jen 60.000 nových míst. Míra nezaměstnanosti zůstala již třetí měsíc za sebou na 9,1 procenta. Ministerstvo rovněž revidovalo údaje za předchozí dva měsíce, podle kterých firmy vytvořily za červenec a srpen o 99.000 míst více, než se předpokládalo.

Obchodníci se však domnívají, že na euro budou i nadále tlačit obavy, zda je eurozóna schopná vyrovnat se s dluhovou a bankovní krizí. Ve středně dlouhém výhledu tak zřejmě bude evropská měna i nadále klesat.

Japonský jen téměř nereagoval na dnešní zasedání měnového výboru Bank of Japan. Centrální banka svoji měnovou politiku nezměnila, guvernér Masaaki Širakawa však varoval, že zpevňování jenu má obrovský dopad na ekonomiku. Obnovil tak spekulace o možných intervencích Japonska, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK