Akcie na pražské burze ve 40. týdnu mírně zpevnily o 1,7 pct

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Akcie na pražské burze ve 40. týdnu opět zpevnily, tentokrát mírně. Hlavní index PX stoupl o 1,73 procenta na 950,1 bodu. Nejvíce posilujícími akciemi týdne byly cenné papíry Erste Bank a CME, naopak nejvýrazněji ztratily akcie developerské firmy Orco. V předchozím týdnu index PX stoupl o více než osm procent, ovšem ještě o týden dřív se propadl na nejnižší úrovně od dubna 2009.

V prvním týdnu posledního čtvrtletí roku se trhy konečně dočkaly určitého zklidnění a alespoň dočasně převážila pozitivní nálada, popsal vývoj analytik J&T Banky Milan Lávička. "Začátek týdne začal dalšími propady akciových indexů poté, co řecká vláda oznámila, že nedodrží dohodnutý deficit státního rozpočtu pro tento a příští rok. Nicméně série solidních makrodat a následná prohlášení o koordinovaném postupu EU při rekapitalizaci bank přinesly na trhy obrat," doplnil.

Největší růst si v uplynulém týdnu připsaly tituly, které postihl v předchozím období nejvýraznější propad. Mediální společnost CME bez významnějších zpráv přidala 9,6 procenta na 157 Kč. Erste Bank těžila ze zlepšené nálady vůči bankovnímu sektoru a připsala si 6,8 procenta na 513 Kč. Naopak nejhorší výkonnost předvedly akcie developerské společnosti Orco, které propadly o 17 procent na 88 Kč. Vysoká rozkolísanost akcií je dána nízkou likviditou tohoto titulu.

"Pozitivní sentiment by mohl, byť ne ve stejné intenzitě, vydržet i počátkem příštího týdne. Pozornost se bude upírat k evropskému summitu příští víkend, kde by měl zaznít konkrétnější návrh na rekapitalizaci bank ohrožených případným bankrotem Řecka," odhadl Lávička. Na českém trhu se podle něj neočekávají žádné významnější události.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK