Kalousek je ochoten ustoupit ve zdaňování zisku z cenných papírů

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek je ochoten ustoupit v návrhu zákona, který zpřísňuje podmínky zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. Investor by zisk podle zmírněné verze nemusel danit, pokud by cenné papíry držel aspoň tři roky, osvobozen od daně by byl zisk do 100.000 korun ročně. Kalousek to dnes řekl Českému rozhlasu. Podle nynějšího návrhu by se lhůta pro osvobození od daně měla od roku 2013 prodloužit ze současných šesti měsíců na pět let, informovaly nedávno Hospodářské noviny.

V současnosti musí platit 15procentní daň pouze investor, který prodá akcie do šesti měsíců od jejich nabytí a realizuje přitom zisk vyšší než 15.000 korun. Podle návrhu by se daň zvýšila na 19 procent.

"Jsem připraven diskutovat o tom, že ten časový test nebude pět, že bude třeba čtyři roky, nebo tři roky. Jsem připraven upravit hranici pro osvobození na nějakých 100.000 korun ročně, aby se to netýkalo drobných akcionářů, ale nemůžu upustit od časového testu," uvedl Kalousek. Časovým testem se rozumí právě období, po které musí investor cenné papíry držet, aby nedanil zisk z jejich prodeje.

Makléřské firmy, banky i poradenské společnosti jsou proti návrhu na zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. Tento krok podle nich povede především ke snížení počtu drobných investorů a k vyšší administrativní zátěži na straně státu i lidí. Stát z něj prý získá pouze desítky milionů korun.

Ministerstvo financí změnu vložilo do návrhu zákona o zřízení Jednoho inkasního místa, který prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně před více než dvěma týdny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK