Zasedání správní rady banky Dexia se kvůli neshodám přesunulo

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. října (ČTK) - Zasedání správní rady rady problémové francouzsko-belgické banky Dexia, na kterém se má hlasovat o jejím rozdělení, nebude v sobotu, jak bylo původně plánováno, ale uskuteční se pravděpodobně v neděli. Důvodem jsou spory mezi vládou Belgie a jejími regiony o budoucnost banky. Oznámila to dnes Dexia.

Mluvčí banky uvedla, že zatím není jasné, kde se zasedání správní rady bude konat. Federální vláda a regiony se dnes dostaly do sporu kvůli osudu belgických aktivit banky po jejím rozdělení, což by mohlo zpozdit záchranu celé skupiny. Belgická vláda chce znárodnit belgickou divizi banky. Regiony Vlámsko, Valonsko a Brusel se však postavily proti tomuto plánu.

Dexia se tento týden stala první bankou v Evropě, která se kvůli řecké dluhové krizi dostala do těžkých potíží. Akcie banky tento týden klesly o 42 procent.

Francie a Belgie drží v bance Dexia po 5,7 procenta. Stejný podíl mají dohromady i belgické regiony. Největším akcionářem je francouzská státní banka Caisse des Dépôts et Consignations se 17,6 procenta. Skupina 589 belgických měst má v bance podíl 14,1 procenta a holdingová společnost odborů Arco Group 13,8 procenta. Odbory dávají přednost belgickému plánu, protože má zachovat pracovní místa.

Dexia už za finanční krize v roce 2008 získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů 6,4 miliardy eur (158 miliard Kč). Poté byla nucena k úsporám a odprodejům aktivit včetně slovenské pobočky, kterou koupila česko-slovenská investiční společnost Penta Investments.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK