Americké akcie pod tlakem snížení ratingů v EU nakonec klesly

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Americké akciové trhy uzavřely dnešní kolísavé obchodování mírným poklesem a zastavily třídenní růstovou sérii. Nad příznivou zprávou z amerického trhu práce nakonec převážil negativní vliv snížení ratingů dvou velkých ekonomik eurozóny.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 0,18 procenta na 11.103,12 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,8 procenta a index technologického trhu Nasdaq se propadl o 1,1 procenta na 2479,35 bodu. Za týden Dow Jones získal 1,8 procenta a Nasdaq posílil o 2,7 procenta.

V americké ekonomice vzniklo v září díky najímání v soukromém sektoru 103.000 nových pracovních míst, což bylo výrazně nad očekávaným počtem 60.000 míst. Na snížení vysoké míry nezaměstnanosti to sice nestačilo, náladu trhu ale údaje vylepšily.

Ve druhé polovině obchodování trh zasáhla zpráva ratingové agentury Fitch, která snížila rating Itálie o jeden stupeň a úvěrové hodnocení Španělska zhoršila o dva stupně. Investorům to připomnělo rizika dluhové krize v eurozóně, což stáhlo index do záporných pásem.

Akcie v minulých dnech získaly podporu díky příznivým signálům z Evropy, kde politici začali připravovat plán rekapitalizace bank a Evropská centrální banka poskytla bankovnímu sektoru dodatečnou likviditu. Obavy z eskalující dluhové krize v eurozóně byly v předešlých dnech a týdnech hlavním faktorem propadu na trzích.

Na devizovém trhu dostalo euro večer ránu snížením ratingu Itálie a Španělska, které obnovilo obavy z krize v eurozóně. Evropská měna tak ztratila veškeré zisky, jichž během dne dosáhla s podporou zprávy z americké ekonomiky, protože investoři se opět stáhli k bezpečným měnám dolaru a jenu.

Euro ke konci newyorského obchodování kleslo k dolaru o 0,3 procenta na 1,3387 USD po předešlém vzestupu až na 1,3524 USD. Vůči jenu evropská měna oslabila o 0,3 procenta na 102,72 JPY. Dolar posílil k jenu i švýcarskému franku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK