Vláda dnes projedná poslaneckou novelu o slevě na mýtném

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Vláda dnes projedná a zřejmě i s výhradami podpoří poslanecký návrh novely, která má zavést slevu na mýtném pro dopravce, jejichž automobily často využívají dálnice. Podle vládního webu je v novele zákona o pozemních komunikacích nedostatečné vymezení podmínek pro slevu, které spočívá pouze v termínu "často".

S obdobným zavedením slev na mýtném počítá také novela, kterou připravilo ministerstvo dopravy. Na projednání ve vládě ale tato předloha ještě čeká. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) proto poslaneckou novelu podpořil. Podle něj odpovídá dohodě ohledně mýtného, kterou uzavřelo ministerstvo dopravy se sdružením automobilových dopravců Česmad Bohemia. Cílem dohody bylo posílení konkurenceschopnosti českých dopravců na liberalizovaném evropském trhu.

Elektronické mýtné na dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných silnicích prvních tříd se v Česku vybírá od počátku roku 2007. V současnosti ho auta nad 3,5 tuny platí na více než 1300 kilometrech.

Kabinet se bude dále zabývat novelou zákona o silniční dopravě a zprávou o plnění státního rozpočtu České republiky za letošní první pololetí. Ministři rovněž posoudí nominaci zástupců ČR do Výboru regionů pro funkční období od roku 2010 do 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK