Akcie v USA kvůli Slovensku skončily smíšeně, euro téměř bez změn

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. října (ČTK) - Americké akcie se v úterý vydaly oběma směry. Obchodování však patřilo mezi nejklidnější v tomto měsíci, protože investoři většinu dne strávili očekáváním, zda slovenský parlament schválí rozšíření záchranného fondu eurozóny EFSF. Kurz eura k dolaru skončil v úterý téměř beze změny.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 16,88 bodu, tedy 0,1 procenta, na 11.416,3 bodu. Širší index Standard & Poor's naopak posílil o 0,65 bodu, čili 0,1 procenta, na 1195,54 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 16,98 bodu, neboli 0,7 procenta, na 2583,03 bodu.

Hlasování slovenského parlamentu se uskutečnilo až po uzavření trhu. Parlament návrh zamítl, a Slovensko tak jako jediná země eurozóny neschválila navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF. Kvůli odmítavému postoji parlamentu padla vláda premiérky Ivety Radičové, která hlasování spojila s vyslovením důvěry. Pro platnost rozšíření fondu je nutný souhlas všech 17 členů eurozóny.

Hlavní index se celý den pohyboval v úzkém rozpětí mezi mírným ziskem a mírnou ztrátou. Z jednotlivých titulů akcie maloobchodní firmy 99 Cents Only Stores po zprávě o jejím převzetí stouply o 4,4 procenta. Půjčovna aut Dollar Thrifty Automotive naopak klesla o dvě procenta.

Hliníkárenská firma Alcoa po uzavření trhu zveřejnila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí, a odstartovala tak sezonu zveřejňování výsledkových zpráv. Mnoho analytiků doufá, že díky hospodářským výsledkům se zájem investorů přesune z Evropy zpět ke zdraví amerických firem. Podle jejich odhadů by firmy z indexu S&P 500 měly vykázat růst zisku o 12 procent. Sama Alcoa však trhy příliš nepotěšila a její akcie v rámci elektronického obchodování klesly o 5,6 procenta.

Euro smazalo své předchozí zisky vůči dolaru poté, co slovenský parlament zamítl rozšíření záchranného fondu eurozóny. Euro vůči dolaru skončilo na 1,3637 USD a k jenu zůstal kurz rovněž téměř beze změny na 104,54 JPY. Euro předtím posilovalo díky růstu amerických akcií, který vyvolal zájem také o další rizikovější investice. Na zhruba stejné úrovni skončil i dolar vůči jenu, a to na 76,66 JPY, ke koši šesti hlavních měn dolar posílil o 0,2 procenta na 77,665 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK