Skupina ČEZ sází v budoucnosti hlavně na jaderné elektrárny

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Energetická skupina ČEZ sází v Česku do budoucna hlavně na rozvoj jaderné energetiky. Chce prodloužit životnost atomové elektrárny v Dukovanech do roku 2025 a zvýšit tam výkon nynějších jaderných bloků i bloků v Temelíně. Počítá také s výstavbou zcela nového jaderného zdroje. Při prezentaci ČEZ před sněmovním zahraničním výborem to dnes řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

"Rozvoj jaderné energetiky je zcela zásadní prioritou," uvedl Beneš. Mezi další priority ČEZ řadí také rozvoj obnovitelných zdrojů. Naopak firma v budoucnosti již kromě dokončení nynějších projektů nepočítá s výstavbou nových uhelných elektráren nebo paroplynových zdrojů vyrábějících jen elektřinu. S prodloužením životnosti současných čtyř bloků v Dukovanech a výhledově případnou stavbou pátého bloku po roce 2020 počítá i vláda, uvedl nedávno ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

ČEZ chce také v příštích letech podle dnešního sdělení Beneše omezovat působení v zahraničí. "Nechceme zmateně divestovat aktiva, která jsme nakoupili, ale zahraničí není naše priorita, naše priorita je Česká republika," řekl šéf ČEZ.

Firma dosud v zahraničí investovala celkem 71,9 miliardy korun, průměrná roční návratnost těchto investic měřená provozním ziskem (EBITDA) je 17,6 procenta. Provozní zisk ze zahraničních investic podle firmy letos poprvé překročí deset miliard Kč. V zahraničí se chce do budoucna ČEZ orientovat hlavně na distribuci nebo obnovitelné zdroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK