Brusel změní zemědělskou politiku, dopady pocítí i farmáři v ČR

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes navrhla reformu společné zemědělské politiky EU. V jejím rámci se mezi zemědělce rozdělují obrovské sumy dotací. Reforma tak může mít citelné dopady i na české farmáře. Komise chce třeba omezit přímé platby zemědělcům na maximálně 300.000 eur (7,4 milionu Kč) ročně. Část plateb bude navíc podmíněna ekologickými kritérii. O schválení reforem informoval v Evropském parlamentu eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

Podrobnosti reformy komise teprve postupně představí během dne. ČR by podle jedné pracovní verze reformy měla mezi roky 2014 až 2019 získat v přímých platbách pro české zemědělce maximálně zhruba 890 až 893 milionů eur (až 22 miliard korun) za rok.

K tomu, aby mohly komisní návrhy začít platit, je ale musí odsouhlasit členské státy a také Evropský parlament. Je tak možné očekávat, že debata o reformě nebude snadná, zvlášť pod tíhou dopadů současné vážné hospodářské krize, která tvrdě dopadá na státní kasy i ekonomiku jednotlivých zemí.

Navíc některé země budou asi dost kritické k tomu, jak by se měly vyrovnávat rozdíly v platbách pro zemědělce ze starých a nových zemí EU z rozšíření let 2004 a 2007. Zatímco třeba italští či řečtí farmáři dostávají podle agentury Reuters kolem 400 eur na hektar, tak v Lotyšsku je to méně než sto eur.

Podle Bruselu by farmáři měli postupně dostat nejméně 90 procent průměru přímých plateb, které jsou v současnosti kolem 270 eur na hektar. Ovšem návrh neobsahuje žádné jasné datum, kdy by se tak mělo stát. ČR se toto úplně bezprostředně na rozdíl třeba od pobaltských zemí či Bulharska s Rumunskem nedotýká, protože ČR se pohybuje kolem unijního průměru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK