Nezaměstnaných Britů je nejvíce za posledních 17 let

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. října (ČTK) - Počet lidí bez práce ve Velké Británii během září vystoupil na 2,57 milionu, což je nejvíce za posledních téměř 17 let. Míra nezaměstnanosti pak v tříměsíčním průměru do konce srpna podle tamního statistického úřadu činila 8,1 procenta, a zvýšila se tak ze 7,9 procenta, kde byla na konci předchozího měsíce. Dostala se tedy nejvýše od roku 1996.

Dál se zvyšuje i počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Jen v září jich přibylo kolem 17.500 a jejich celkový počet se vyšplhal na zhruba 1,6 milionu. Výsledek je trochu lepší, než čekali analytici, i tak ale ukazuje na přetrvávající potíže.

"U počtu žádostí o podporu je nepatrné zlepšení, důležitý je ale nárůst míry nezaměstnanosti. Nejsou za tím změny v rámci pracovní síly, ale počet lidí, jejichž počet se v rámci pracovní síly snižuje. To je znepokojivé a zřejmě to bude pokračovat," podotkl analytik banky Société Générale Brian Hilliard.

Růst nezaměstnanosti znamená další starosti pro britskou vládu. Ta už teď čelí tlaku, aby ekonomiku ještě víc uvolnila a nezpůsobila její návrat do recese.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK