Světové sdružení pro ocel zvýšilo výhled růstu poptávky po oceli

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. října (ČTK) - Světové sdružení pro ocel (WSA) zvýšilo navzdory globálním ekonomickým problémům výhled růstu poptávky po oceli na letošní a příští rok. Hlavním tahounem poptávky budou rozvojové země v čele s Čínou, která je největším konzumentem ocele na světě.

Pro letošní rok WSA zvýšila odhad poptávky na 1,397 miliardy tun z předchozích 1,359 miliardy tun. V roce 2012 má poptávka stoupnout na rekordních 1,474 miliardy tun z předchozích odhadovaných 1,441 miliardy tun.

Rychleji poroste i spotřeba v Číně. Letos má stoupnout o 7,5 procenta na 643 milionů tun a v dalším roce o šest procent na 682 milionů tun. K růstu přispěje hlavně vyšší poptávka ze stavebního sektoru. WSA původně čekalo, že Čína letos spotřebuje 605 milionů tun ocele a příští rok poptávka stoupne na 635 milionů tun.

WSA dodala, že produkce ocele v prvních měsíci letošního roku prudce rostla. V srpnu však průměrná denní produkce klesla nejníže v letošním roce, mimo jiné kvůli sezonním výkyvům.

Ředitel asociace evropských výrobců ocele Eurofer Gordon Moffat v úterý v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že růst spotřeby ocele v Evropě v příštím roce zpomalí kvůli slabšímu výkonu zpracovatelského sektoru. Letos se má spotřeba zvýšit o šest procent, v příštím roce však stoupne jen o dvě až 2,5 procenta. Pokud se podaří udržet dluhovou krizi v eurozóně pod kontrolou, mohla by se poptávka po oceli začít zlepšovat v druhém čtvrtletí příštího roku.

Členy WSA je zhruba 180 producentů oceli, včetně 19 z 20 největších firem v oboru, národních a regionálních ocelárenských asociací a výzkumných institutů oceli. Členové sdružení se na celosvětové výrobě podílejí zhruba 85 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK