Komise:Nejlepší nabídku dala plzeňské teplárně Sokolovská uhelná

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 12. října (ČTK) - Pro Plzeňskou teplárenskou, která nemá smlouvu na uhlí pro další roky, je podle vyhodnocení tří nabídek komisí města nejvýhodnější společná nabídka firem Sokolovská uhelná a Carbon Union. Teplárna by si tím zajistila na dalších deset let dodávky uhlí za současné ceny. Městu by zůstalo 100 procent akcií teplárny a bude nadále rozdělovat její stomilionové zisky. ČTK to řekl technický náměstek primátora Petr Rund (ODS), který je šéfem osmičlenné komise, v níž jsou zástupci všech politických stran z městského zastupitelstva.

Sokolovská uhelná původně požadovala za dlouhodobé dodávky uhlí 34 procent akcií teplárny, ale v úterý komisi návrh upřesnila a chce pouze dvě místa zástupce v orgánech Plzeňské teplárenské, jimiž by kontrolovala, jak bude město dále s lukrativní firmou, jejíž tržní hodnota se odhaduje mezi třemi a čtyřmi miliardami korun, nakládat. Pro teplárnu je sokolovské uhlí nejvýhodnější; dlouhodobě ho odebírá a má na něj nastavené kotle.

Rozhodnutí komise musí ještě schválit ve čtvrtek městská rada a 25. října mimořádné zastupitelstvo. Podle informací ČTK by měla sokolovská nabídka skutečně zvítězit. V Plzni se ale dosud veřejně se hovořilo o tom, že vyhraje obří holding EPH, skupina vlastněná PPF, J&T a Danielem Křetínským. Holding navrhuje městu fúzi Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou, která mu patří. Město by ale ztratilo nad teplárnou stoprocentní kontrolu. EPH navíc nemá, na rozdíl od konkurenčních nabídek Sokolovské uhelné a mosteckého Czech Coalu, vlastní uhlí. Městu garantuje dividendu 150 milionů korun na deset let.

"Výsledkem včerejšího jednání pracovní skupiny je jasné doporučení městské radě využít společné nabídky Sokolovské uhelné a Carbon Union," uvedl Rund. Komise se shodla všemi hlasy na jediném řešení. "Městu zůstane teplárna ve stoprocentním vlastnictví a získá kontrakt na dodávku hnědého uhlí na deset let za cenu, která je prolongací současných cen," dodal. Veškeré zisky podniku budou dále přecházet na město.

Teplárně hrozí, že pokud by se nedohodla se strategickým partnerem do konce října, neměla by uhlí a musela by ho nakupovat mnohem dráž než dosud. Cena tepla by se mohla zvýšit až o 40 procent.

Komise v úterý kromě šéfa Sokolovské uhelné Františka Štěpánka vyslechla také Luboš Pavlase, generálního ředitele Czech Coalu, který uhlí nabídl za výrazně vyšší cenu než konkurenti, ale nepožaduje podíl v teplárně. Daniel Křetínský z EPH jednal s komisí minulý týden. Šéf teplárny Tomáš Drápela už dříve uvedl, že pokud město přijme nabídku EPH nebo Sokolovské uhelné, tak se v Plzni dlouhodobě udrží cena tepla, která by se mohla zvyšovat ročně o jen několik procent kvůli inflaci.

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, vykázala loni čistý zisk mírně nad 495 miliony korun, meziročně o šest procent nižší. Tržby za vlastní výrobky a služby se zvedly o tři procenta na loňských 2,329 miliardy korun. Téměř 51,2 procenta tržeb zajistil prodej elektřiny a 40,81 procenta teplo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK