ERÚ šetří Centropol Energy kvůli možným nekalým praktikám

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) zahájil u dodavatele elektřiny a plynu Centropol Energy kontrolu. Důvodem je možné porušení zákazu užití nekalých obchodních praktik vůči zákazníkům při takzvaném podomním prodeji. Oznámil to dnes úřad.

"Zákazník má právo vybrat si svobodně svého dodavatele elektřiny nebo plynu. Musí však být pravdivě a v plném rozsahu seznámen se smluvními a obchodními podmínkami, mít čas si nabídku promyslet a v případě nejasností si vyžádat podrobné informace," uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Zákazníkovi nemohou podle ní v žádném případě nastat v konečném důsledku problémy s dodávkou energie a možné finanční ztráty způsobené nekorektním jednáním dodavatele. Šetření u Centropol Energy podle úřadu nastalo po řadě stížností a podnětů zákazníků.

Společnost Centropol Energy již dříve uvedla, že se snaží neférovým praktikám prodejců zabránit. "Veškeré nové zákazníky maximálně do tří dnů obvoláváme a zjišťujeme, zda smlouvu podepsali dobrovolně tak, abychom minimalizovali riziko nepoctivě uzavřených smluv," sdělil nedávno obchodní ředitel firmy Lukáš Pokrupa.

Centropol Energy není první firmou, která se dostala do hledáčku kontrolorů z ERÚ. Úřad minulý týden oznámil, že kvůli dodržování energetického zákona zahájil kontrolu u společnosti České energetické centrum. ERÚ na tuto firmu zaznamenal nejvíc stížností zákazníků na údajně nekalé praktiky některých prodejců elektřiny a plynu při návštěvách v bytech a domech.

Obchodníci podle ERÚ nepravdivým způsobem informují zákazníky o podmínkách dodávek elektřiny či plynu nebo o tom, za jakého dodavatele vystupují. Klienti pak bez dostatečného vyhodnocení podmínek podepisují smlouvy, které se později ukážou jako méně výhodné než ty původní.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK