Euro stouplo díky nadějím, že Slovensko schválí posílení EFSF

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. října (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na téměř měsíční maximum vůči americkému dolaru i japonskému jenu díky nadějím, že Slovensko nakonec schválí posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF). Japonský jüan posílil vůči dolaru poté, co americký Senát odsouhlasil kontroverzní návrh zákona, jehož cílem je přimět Peking, aby umožnil nárůst kurzu čínské měny.

Jednotná evropská měna dnes vůči dolaru stoupla o více než procento na 1,3816 USD. To představuje její nejvyšší úroveň od 16. září. Vůči jenu posílila téměř o dvě procenta na 106,5 JPY, nejvýše od 15. září, napsala agentura Reuters.

Slovenský parlament v úterý podle očekávání neschválil posílení pravomocí EFSF. Slovensko se tak stalo jedinou zemí eurozóny, která záměr odmítla. Slováci ale jednají o náhradním termínu hlasování a předpokládá se, že napodruhé parlament záchranný fond podpoří.

"Nikdo ve skutečnosti nevěří, že by Slovensko bylo schopno zastavit ratifikaci EFSF," uvedl analytik Niels Christensen ze společnosti Nordea. Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila přesvědčení, že slovenský parlament posílení pravomocí záchranného fondu schválí do summitu EU, který se uskuteční 23. října.

Euro podpořily rovněž překvapivě příznivé údaje o srpnovém vývoji průmyslové výroby v eurozóně. Podle obchodníků by však růst jednotné evropské měny mohl být omezený kvůli přetrvávajícím obavám z politických překážek při řešení dluhové krize v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK