Cena ropy Brent díky Slovensku překročila 112 dolaru za barel

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. října (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes dál rostla a odpoledne se dostala nad 112 dolarů za barel. Ropný trh povzbudil slib slovenských politických stran schválit v nejbližších dnech plán rozšíření pravomocí evropského stabilizačního fondu EFSF. Americká ropa WTI však zůstala pod tlakem slabé domácí a globální poptávky.

Cena Brentu vzrostla před 17. hodinou SELČ o jeden a půl dolaru na 112,20 dolaru za barel. Přirážka Brentu, který má silný trh v Evropě, k americké ropě vzrostla na 26,50 dolaru, protože cena WTI naopak mírně klesla na 85,65 dolaru za barel.

Strany slovenské koalice se dohodly s opozicí, že schválí posílení EFSF do konce týdne, po odhlasování termínu předčasných voleb. Slovensko je jedinou zemí eurozóny, která neschválila posílení pravomocí fondu určeného na pomoc v boji proti dluhové krizi.

Brent podpořily také zprávy o problémech s těžbou v Nigérii a obavy z napětí na Blízkém východě. Podle analytiků je však za jejím růstem i krátkodobý faktor, jímž je rozhodnutí komoditního indexu Dow Jones-UBS zahrnout klíčový termínový kontrakt na Brent od příštího roku mezi své složky.

Zvýšené napětí na Blízkém východě hrozí vzejít z konfrontace mezi Íránem a USA. Americké ministerstvo zahraničí varovalo před teroristickými úklady podporovanými Íránem a obvinilo tuto zemi z podílu na plánu vraždy saúdskoarabského velvyslance v USA.

Se snížením výhledu globální poptávky po ropě dnes přišla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Poptávka po ropě poroste v letošním i příštím roce podle ní kvůli oslabení globální ekonomiky pomaleji, než dříve předpokládala. V úterý už snížila svůj dosavadní odhad růstu poptávky po ropě také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 112,20 110,73 New York - Nymex WTI listopad 85,65 85,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK