Pražská burza výrazně rostla, ČEZ přidal 5,5 procenta

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Pražská burza dnes ukončila ztrátovou sérii a výrazně rostla. Hlavní index PX si připsal 2,54 procenta na 947,8 bodu. Dařilo se téměř všem emisím. Akcie energetické společnosti ČEZ posílily o 5,5 procenta, vyplývá z výsledků burzy. Růst obnovily i okolní akciové trhy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky během dne postupně vyprchal efekt úterního slovenského odmítnutí navýšení pravomocí záchranného fondu pro ohrožené ekonomiky eurozóny (EFSF). "Trhy naopak pozitivně reagovaly nejen na očekávané opakování hlasování, ale i na vcelku pozitivní vyznění zprávy hodnotící komise, která nevyloučila další pomoc Řecku," uvedl Adamkovič.

Dnešním obchodům na pražské burze vévodily akcie ČEZ, které si polepšily o 5,48 procenta na 751 korun. Rostly nejvíce od 10. května 2010, při absenci nových korporátních zpráv se dnes vyšplhaly na měsíční maximum, poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dnes v parlamentu zopakoval, že se energetika soustředí na tuzemské aktivity, zejména expanzi jaderné energetiky, avšak zahraniční akvizice bude omezovat velmi uvážlivě.

Z bankovních emisí si lépe vedla Erste Bank. Její cenné papíry si polepšily o 2,58 na 452,90 Kč a podle Mokoše tak odolaly riziku negativního přijetí sníženého výhledu na rating od agentury Standard & Poor's. Akcie Komerční banky zdražily o 1,67 procenta na 3477 korun. Agentura Fitch dnes podle očekávání potvrdila rating tří největších českých bank.

Téměř pět procent na 180 korun získala mediální společnost CME, akcie developera Orco přidaly 3,84 procenta na 95,27 a pojišťovna VIG 3,79 procenta na 710 korun. Těžební společnost NWR rostla o 2,78 procenta na 140,51 Kč.

Třetím dnem v řadě posilovaly cenné papíry Philip Morris, u kterých se podobně jako u akcií ČEZ neobjevila žádná nová zpráva, která by tento růst odůvodňovala, podotkl Mokoš. Dnes se obchodovaly o 1,74 procenta výše na 11.700 Kč.

Jedinými ztrátovými emisemi byly dnes cenné papíry technologické společnosti KIT digital a sítě autobazarů AAA Auto.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se dnes odehrály transakce za více než 1,379 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 721 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK