Rozvojové země BRICS chtějí Řecku pomoci přes MMF

13.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. října (ČTK) - Většina klíčových rozvojových zemí známých jako BRICS je připravena přispět k finanční pomoci Řecku přes Mezinárodní měnový fond (MMF). Tvrdí to zdroje ze skupiny G20, které cituje agentura Reuters. Znamená to, že akcionáři MMF, tedy jednotlivé země, by zvýšili základní jmění fondu. Pro země BRICS je prý důležité pouze to, aby se tím nezměnila v MMF váha jejích hlasů.

"Už jsme to v minulosti řekli a tlumočíme to znovu: pokud budou rozvojové země a skupina BRICS vyzvány k tomu, aby přispěly, můžeme to udělat prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu," řekl jeden ze zdrojů. "Indie je tomu otevřena, Čína a Brazílie s tím rovněž nemají žádný problém," řekl.

Označení BRICS vzniklo jako akronym pro Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. Termín v roce 2001 poprvé použil ekonom Jim O'Neill z americké investiční banky Goldman Sachs, tehdy ještě jako BRIC. O Jihoafrickou republiku se skupina rozšířila letos.

Řecko se potýká s hlubokou recesí ekonomiky a snaží se dostat pod kontrolu své veřejné finance. Zadlužení země se letos podle odhadů zřejmě vyšplhá až na 162 procent hrubého domácího produktu. Ekonomové tvrdí, že s nynějšími problémy se Řecko asi nebude schopno vypořádat jinak, než že mu věřitelé odpustí většinu dluhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK